Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 17.06.2014.
21:51
Srna A

Ima li rešenja za krizu oko ruskog gasa?

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, koji je glavni pregovarač EU u sporu o ceni gasa između Moskve i Kijeva, kaže da nastoji da omogući da se dve strane ponovo sastanu pre sredine jula, ali da sukobi u Ukrajini dodatno otežavaju taj zadatak.

Gasprom zavrnuo slavine Ukrajini  (Foto: Ilustracija)
 

Ruski energetski gigtatn "Gasprom" juče je prekinuo isporuke gasa Ukrajini pošto su posljednji razgovori između Evropske komisije, Kijeva i Moskve prekinuti. Etinger je naglasio da će za novi napredak u pregovorima biti potrebno vreme i sebi je dao zadatak da rešenje za spor pronađe tokom letnjih meseci, kada su obimne zalihe gasa, a potražnja za ovim energentom manja.

Ukrajina će dobijati gas iz EU

"Bez sumnje, nalazimo se u osetljivoj situaciji. Trenutno je leto i isporuke nisu tako hitne, ali moja je ambicija da iskoristim ovaj period za rešenje krize", istakao je Etinger.

On je dodao da niko sebi ne može da prišuti čekanje na moguće rešenje međunarodne arbitraže u Stokholmu, za šta bi mogle biti potrebne godine.

Ruski energetski gigant "Gasprom" podneo je tužbu pred međunarodnim arbitražnim sudom u Stokholmu protiv ukrajinskog "Naftogasa", sa zahtevom za plaćanje duga od 4,5 milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, u narednim danima će razgovarati sa predstavnicima Ukrajine da bi pokušao da dogovori bilateralni susret za narednu sedmicu. Etinger najavljuje da potom planira razgovore sa Rusijom, sa namerom postizanja dogovora za narednu rundu trilateralnih razgovora pre sredine jula.

Kijev i Moskva se međusobno okrivljuju za neuspeh u postizanja saglasnosti o ceni budućih isporuka gasa i odbijaju da odustanu od svojih stavova.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.06.2014. 22:42
А лето пролази... Зиме на Северу брзо стижу.. Биће Украјинско : Помагај Европо, зајебала си нас!
Utorak 17.06.2014. 22:43
Долази зима, дуга и хладна ,,,,
Utorak 17.06.2014. 23:52
MOJ PREDLOG RESENJA ZA RUSKI ALI VRLO BITNO RECI SAMO RUSKI GAS PRODAVAT MOZE SAMO NASA SESTRA RUSIJA A NE TAMO NEKI KLOSARI FASISTICKI I DECA ZLIKOVACA BAJDENA I NJEMU SLICNIH ! A POSTO SU TI FASISTI PO NAGOVORU AMEICKIH ZLIKOVACA PORUSILI GASOVOD NISTA OD GASA ZA EVROPU DOK SE NE ZAVRSI JUZNI TOK A DOTLE DA SE PREVOZI KAKO SE SAMI SNADJU A ZA UKRAJINSKE FASISTE NISTA NI POD TACKOM RAZNO,NEKA IM DA ILI PRODA AMERICKA BANDA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online