Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 03.07.2014.
14:53
Srna A

Gadafi se iz groba sveti Sarkoziju

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi žrtva je osvete svog nekadašnjeg finansijera, libijskog lidera Moamera Gadafija, koji mu se i mrtav sveti za svoju pogibiju i pad Libije, tvrde politički analitičari. Sarkozi je sada i zvanično optužen za korupciju i nelegalno sticanje novca od Muamera Gadafija.

Da li je gadafi dočekao pravdu: Nikola Sarkozi
 

Bivši francuski lider je, kako prenosi "Dejli mejl", pod istragom i zbog sumnje da je koristio svoj uticaj kako u javnost ne bi "procurile" pojedinosti istrage navodnih nepravilnosti u njegovoj pobedničkoj kampanji 2007, za koju mu je Gadafi poklonio 50 miliona evra. Francusko pravosuđe za ovo krivično delo predviđa kaznu do pet godina zatvora i novčanu kaznu od 500.000 evra.

Mediji ni malo ne štede bivšeg francuskog predsednika i pišu da se "pokojni lider Libijske džamahirije konačno osvetio Sarkoziju zbog agresije na njegovu zemlju".

Zapadni mediji su tokom pripreme i izvođenja vojne akcije u Libiji pisali o Gadafiju stvari koje su graničile sa naučnom fantastikom. Gadafi je svojevremeno rekao da Evropi od Libije trebaju dve stvari - nafta i borba protiv ilegalne imigracije u EU iz Afrike. Evropa je tražila od Libije da uspostavi jaču kontrolu i da otvori kampove za ilegalne imigrante, ali je svoj pristanak trebalo da da Gadafi.

Silvio Berluskoni glavni posrednik

Pročitajte još:

* Sarkozi uzeo 50 miliona evra od Gadafija

* Sarkozi: Nisam kriv, ovo je hajka protiv mene

* Sarkozi u policiji zbog zloupotrebe položaja

Ništa bez Berluskonija

Glavni posrednik između Tripolija i Brisela bio je italijanski premijer Silvio Berluskoni, ali je glavni mediteranski gospodar unutar EU, ipak, bila Francuska. Osoba koja je na sebe preuzela zadatak da francuskoj vrati bivšu veličinu u spoljnoj politici bio je baš Nikola Sarkozi, koji je u to vreme bio predsednički kandidat iz vladajuće stranke sa dobrim izgledima za pobedu.

Međutim, malo pre izbora na kojima je Sakrozi izgubio od Olanda, francuski "Mediapart" objavio je dokumente koji dokazuju da je Gadafi 2007. dao Sarkoziju 50 miliona evra za predsedničku kampanju, što je potvrdio i Gadafijev sin Saif Al-Islam. On je naveo da novac nije dat samo za kampanju, nego i za neke odluke Sarkozija posle pobede.

A da postoji giljotina?

Sama činjenica da je francuski predsednik uzimao mito od stranog lidera u potpunosti diskredituje Sarkozija. On je pogazio i neke druge zakone, prema kojima donacije za kampanju od privatne osobe ne bi trebalo da prelaze 4.600 evra i moraju biti uredno proknjižene.

Sarkozi je tada demantovao sve i tvrdio da su "dokumenti lažni", pa je čak podneo i tužbu zbog njihovog objavljivanja. Kako stvari sada stoje, Nikola Sarkozi mogao bi biti prvi francuski predsednik koji će otići na robiju.

A da se ne pomisli da su sada neka stara, možda i srećnija vremena, pa da postoji giljotina... šta bi onda bilo?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.07.2014. 15:02
Dobice patuljak to sto je zasluzio.
Četvrtak 03.07.2014. 15:08
Patuljak treba da podeli sudbinu koju je obezbedijo Gadafiju............Kako su Gadafija ubili: Kad su ga locirali onesposobili su kolonu sa raketnom paljbom, onda kad su ga scepale islamisticke horde potpognute od naci-nato ubadali su ga safcigerima i tukli do smrti..............E tako treba i svijema koji OPET bez DOZVOLE BOMBARDOVASE SUVERENU ZEMLJU.............Ko takvu vrstu politike zapadno-nacisticke podrzava.............JE OBICNA FUKARA
Četvrtak 03.07.2014. 16:01
Нека је лака земља Либијском Преседнику Моамер Гадафију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online