Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.07.2014.
02:22
Vesti A

Radni vek za otplatu kredita

Univerziteti i studenti tek računaju koliko će koštati studije, a pošto ih sustignu promene Abotove vlade u obrazovanju trećeg stepena. Kao što je poznato, Koalicija želi da univerziteti dobiju pravo da sami utvrđuju cene dažbina, da se za 20 odsto smanje fondovi za univerzitete, kao i da se na studentske kredite plaća veća kamata. Prema svemu što su do sada sračunali - studentima se ne piše dobro.

Za neke studije, otplata kredita traje 22 godine (Foto: Ilustracija)
 

Tako se očekuje da će studenti veterine biti među onima koji će biti najteže pogođeni. Prema najnovijoj kalkulaciji, studentski dug veterinara može dostići cifru od čak 250.000 dolara, što je 150 odsto više nego sada. U praksi, to bi značilo da bi deo veterinara diplomu otplaćivao - čitavog radnog veka.


Pri računanju budućeg finansijskog modela za veterinare uzeti su u obzir dužina studija (šest godina), cena studija, niske početne plate i činjenica da su 80 odsto diplomaca među veterinarima žene. Njihov položaj biće teži i zato što će im, dok brinu o deci, dug rasti zbog kamate.
 

Za otplatu - 22 godine

Danas, šestogodišnje veterinarske studije koštaju 57.568 dolara i prosečnom diplomcu potreban je period od 22 godine za otplatu ukupnog duga od 101.470 dolara.

Rezultat do koga se došlo potvrđuje već postojeće nalaze Nacionalnog centra za društveno i ekonomsko modeliranje, koji pokazuju da će promene najteže pogoditi žene, a od profesija će najgore proći studenti koji se obrazuju za nisko plaćena zanimanja, kao što je medicinsko i nastavno osoblje.


Podaci su obeshrabrujući.  Rađena su tri modela - jedan na osnovu pretpostavke da će univerziteti uspeti da nadoknade prihode izgubljene smanjenim finansiranjem, uz to da će diplomac čekati na posao pet godina (situacija mnogih zaposlenih majki). U tom slučaju, ukupna cena za njih će iznositi neverovatnih 271.670 dolara i uzeće im 37 godina za otplatu.


Drugi primer je na pretpostavci da će univerziteti povećati svoje dažbine za 20 odsto, ali će diplomac odmah dobiti posao. Za njega, studije će koštati 250.330 dolara i uzeće mu "svega" 31 godinu da ga otplati.


Treća varijanta je ako univerziteti nadoknade smanjenje para od vlade, a diplomac odmah radi. On će biti dužan 185.625 dolara i vraćaće studentski kredit 28 godina.
Svi tri varijante rađene su na pretpostavci od 47.300 dolara prosečne početne plate, godišnjem rastu od tri odsto plus inflacija i kamatom od 5,21 odsto.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online