Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.07.2014.
21:14
Srna, Beta A

Nove ekonomske sankcije za Rusiju

Evropska unija (EU) usvojila je nove ekonomske sankcije protiv Rusije zbog njene umešanosti u konflikt u Ukrajini, na čijoj meti će biti naftni sektor, odbrana i osetljive tehnologije, saopštili su večeras predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Nove sankcije biće revidirane nakon tri meseca od kada stupe na snagu
 

Nove mere prevazilaze mere zamrzavanja sredstava i zabrane viza koje su dosad uvedene i nameću ograničenja u finansijskom, vojnom i energetskom sektoru kako bi Rusija platila veću cenu kontinuirane intervencije i podrške koju pruža proruskim aktivistima u Ukrajini, prenosi AFP.

Ruskim državnim bankama biće ograničen pristup kapitalu na tržištima EU, Moskvi će biti uveden embargo na trgovinu oružjem, zabrana izvoza robe koju koriste i vojska i korisnici, i onemogućen pristup osetljivim tehnologijama, posebno u sektoru naftne industrije, navodi se u saopštenju dva visoka evropska zvaničnika.

Sukobi moraju prestati

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenili su da sukobi moraju da prestanu u blizini mesta na kome se 17. jula srušio malezijski avion, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Lavrov i Keri su se, tokom telefonskog razgovora, saglasili da je neophodno potpuno provođenje rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na nezavisnu međunarodnu istragu i zaustavljanje borbi u oblasti nesreće, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

"Ovaj paket (sankcija) je odgovor na direktive koje je Evropski savet dao 16. jula. On predstavlja snažno upozorenje: ilegalna aneksija teritorije i namerna destabilizacija susedne suverene zemlje ne može biti prihvaćena u 21. veku u Evropi. Dodatno, kada nasilje stvori spiralu koja se otrgne kontroli i odvede do ubistva skoro 300 nedužnih civila u avionu koji je leteo iz Holandije u Maleziju, situacija zahteva hitan i odlučan odgovor", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će EU ispuniti svoje obaveze zaštite i obezbeđivanja svojih građana i biti uz svoje susede i partnere.

Van Rompej i Barozo su u ime EU poručili da se uprkos pozivima Unije da radi na mirnom rešenju krize u Ukrajini, Moskva uglavnom oglušila o njih.

EU, takođe, izražava gnev i frustraciju zbog odlaganja pristupa međunarodnom timu mestu pada malezijskog putničkog aviona, zbog manipulacije dokazima i neprimerenog i bez poštovanja ponašanja prema žrtvama.
 

Dodaje se da će "Rusija samu sebe izolovati svojim akcijama", ali i da je EU spremna da povuče svoje odluke i ponovo počne da sarađuje sa Moskvom čim ona počne aktivno da doprinosi rešenju situacije u Ukrajini, bez ikakvih dvosmislenosti.

Džon Keri i Pavlo Klimkin na zajedničkoj konferenciji za novinare
 

I SAD priprema novi paket sankcija

Amerika priprema novi paket sankcija protiv Rusije zbog delovanja u Ukrajini, izjavio je američki državni sekratar Džon Keri u trenutku kada je EU usvojila dodatne ekonomske sankcije protiv Moskve.


Keri je na konferenciji za novinare održanoj sa ukrajinskim šefom diplomatije Pavlom Klimkinom, rekao da ipak ostaju otvorena vrata da se predsednik Rusije Vladimir Putin opredeli i izvrši pritisak na proruske aktiviste na istoku Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.07.2014. 15:32
Naravno da su samo ekonomske sankcije...jevrejski cionisticki mentalitet i njihova spletkarenje nikada nisu jenjavali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online