Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.07.2014.
14:32
Beta A

Ebola preti Evropi, krizni sastanak u Londonu

Epidemija ebole u zapadnoj Africi se pogoršava i rizikuje da zahvatiti druge zemlje, upozorio je zvaničnik organizacije Lekari bez granica Bart Jansens.

Ebola iz afričkih zabiti stigla u gradove
 

"Ova epidemija je bez presedana, apsolutno nije pod kontrolom i situacija se pogoršava" rekao je Jansens u intervjuu objavljenom u belgijskom listu Libr Belžik.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izjavio je danas uoči kriznog sastanka posvećenoj toj temi u Londonu, da ebola predstavlja pretnju za Veliku Britaniju.

Jansens je rekao da se epidemija ebole i dalje širi, posebno u Liberiji i Sijera Leoneu, gde postoje velika žarišta. Dodao je da ako se situacija brzo ne popravi, postji realan rizik da će druge zemlje biti zahvaćene.

Svetska zdravstvena organizacija i vlade treba da uvedu nove mere i da se organizuju da pojačaju napore za suzbijanje ove bolesti, rekao je Jansens.

Epidemija ebole izbila je u januaru ove godine u Gvineji i u martu se proširila na susednu Liberiju i Sijera Leone. Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije od 23. jula, ukupno je 1.201 osoba zaražena ovom bolešću, od kojih je 672 umrlo.

Najveći svetski stručnjak za ebolu i sam preminuo od nje

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izjavio je danas da za sada ni jedan britanski državljanin nije zaražen ovom bolešću, i da su vlasti prilično sigurne da nema ni jednog slučaja ove bolesti u Britaniji.

Virus ebole međutim "predstavlja pretnju na koju treba da odgovorimo", rekao je Hamond i dodao da će se razmotriti mere koje treba preduzeti.

Britanska služba za javno zdravlje obavestila je službenike na granicama i aerodromima o simptomima ove bolesti, kao i britanske lekare da obrate pažnju pošto simptomi bolesti mogu da se manifestuju i više od 20 dana od zaraze.

Da bi zaustavile širenje ove bolesti nekoliko zapadnoafričkih avionskih kompanija obustavilo je letove za Liberiju i Sijera Leone. Nigerija, takođe u zapadnoj Africi, uvela je pojačane mere granične kontrole posle potvrde da je jedan Liberijac umro od ebole u Lagosu, što je prvi slučaj te bolesti u Nigeriji.

Ebola ili hemoragična groznica, veoma je zarazno virusno oboljenje. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad se javi unutrašnje krvarenje i krvarenje iz nosa i ušiju.

Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lek, tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto. To oboljenje se uglavnom širi u kontaktu s obolelom osobom.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.07.2014. 14:40
Ebola Sida zar su one slucajnost?............Ne stvorene sa zadatkom da poubijaju mnoge ljude! A ko je zato kriv?.................Tacno Kapitalizam i njegova crna energija zvana.................Zapadna crna kuga o-b-a-m-a.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online