Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 31.07.2014.
21:16
Srna A

Evropa već paniči zbog sankcija Rusiji

Ekonomski analitičari navode da je zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji u nekim zemljama Unije zavladala panika zbog mogućnosti osetnijeg pada proizvodnje. U Rusiji se, za sada, još ne oseća neki konkretan efekat sankcija, a američki preduzetnici ne očekuju gubitke.

U Moskvi smatraju da Zapad želi uništenje Rusije kao suverene države
 

U Evropi, koja ima veću robnu razmenu sa Rusijom nego sa SAD, gubitke već počinju da broje.

Analitičari iz Velike Britanije predvideli su usporavanje tempa ekonomskog rasta.

Više od ostalih država članica EU može da strada Poljska, smatra poljski ekspert u oblasti energetike Anžem Šesnjak.

On pojašnjava da Poljska ima veliku robnu razmenu sa Rusijom, a najveće gubitke može da zabeleži naftni sektor, koji je i bio stvoren i orijentisan na saradnju ranije sa SSSR, a sada sa Rusijom.

Za svoje građevinske usluge Poljska je kupovala od Rusije naftu i gas uz dobru cenu i to je do današnjeg dana ostao dobar temelj saradnje.

"Ako bismo sad morali da odustanemo od saradnje i kupovine ruske nafte, onda bi poljski prerađivači nafte izgubili mnogo" - navodi Šesnjak.

Ograničenja u trgovini između Letonije i Rusije, u vezi sa sankcijama EU, imaće veoma loš uticaj na letonsku ekonomiju, navode u ministarstvu ekonomije Letonije.

Prema pesimističnom scenariju, BND Letonije može da se smanji i do deset odsto.

Pročitajte još:

Ekonomisti u Rusiji i EU već počinju da broje gubitke od sankcija

* “Antiruske mere imaće konkretne posledice po Vašington“

* Nove ekonomske sankcije za Rusiju

* Francuska privreda: Sankcije Rusiji negativno će uticati na ekonomiju

Ruski ekspert Fonda konceptualnih tehnologija Valerij Pjakin misli da i Zapad plaća cenu globalnog plana da se Rusiji "ne dozvoli da digne glavu".

U Rusiji, u prvim komentarima sankcija, dobar dio analitičara ocenjuje da je Zapad zauzeo kurs ka uništenju Rusije kao suverene države.

Na Zapadu žele Rusiju koja će podsećati na Jeljcinovu sa početka devedesetih godina 20. veka, sa ministrima koji će uvek govoriti "da" kada treba da se besplatno daju državna bogatstva.

Druga varijanta je, prema ruskim analitičarima, razbijanje Rusije u konglomerat malih, kako to vole reći u Vašingtonu, "slobodnih i demokratskih država". U međuvremenu, i u Rusiji i u EU ekonomisti počinju da broje gubitke od sankcija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.07.2014. 23:31
Русији не треба рат. Нафтом, гасом и новцем је преузимала САД колонију Европу.Рат у Украјини је потез очајника, који иде на све или ништа, не могавши да се помири са чињеницом да је шанса за глобалном доминацијом отишла у неповрат. Касно, Време Империје је прошло, али ће покушати да направи што већу штету Русији жртвујући Европу. Кина стоји по страни и јача.
Četvrtak 31.07.2014. 23:46
Evropa mora jednom da otkaci Ameriku od koje nema nista osim vojnog saveza i gomile papira bez pokrica. Rusija je tu, moze da hrani i snabdeva gasom i sirovinama celu Evropu, Amerika je dalek nacionalni park koji ce morati da vrati oteto starosedeocima
Petak 01.08.2014. 01:37
Poljska i Balticke zemlje su najposlusnije americke sluge a najvise ovise od Rusije,mozda se nadaju da ce Ukrainu da dijele kao nekad.Kako Ceska i Slovacka mogu biti po strani i gledaju interes svoje zemlje i naroda
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online