Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 01.08.2014.
23:36
dnevnik.hr, telegraf.rs A

Putin "disciplinuje" medije?

Zakon o uvođenju brojnih restrikcija korisnicima društvenih mreža i onlajn medija koji je u ruskom parlamentu donesen u aprilu, sada je i službeno počeo da se primenjuje, a organizacije za zaštitu ljudskih prava već su ga prozvali drakonskim i napominju da će uticati na slobodu izražavanja u toj zemlji.

Vladmir Putin, predsednik Rusije
 

On će obvezati sve blogere sa više od tri hiljade dnevnih poseta na registraciju kod tela koje reguliše masovne medije i moraće da poštuju pravila koja su do sada vredela samo za velike medijske kuće.

Takođe, prema ovom zakonu, internet kompanije moraće ruskim vlastima da omoguće pristup svim korisničkim informacijama, blogeri više neće biti anonimni, a društvene mreže moraće najmanje šest meseci da zadrže sav sadržaj koji su na njima objavili korisnici – pri čemu će sve informacije morati da budu prebačene na serverima u Rusiji kako bi vlasti mogle da imaju pristup, prenosi Dnevnik.hr.

"Internet je poslednje ostvro slobodnog izražavanja u Rusiji i ove drakonske regulacije jasno su usmerene da sticanju potpune državne kontrole nad njim", rekao je za BBC Hju Vilijamson iz Hjuman Rajts Voča.

Ipak, pitanje je na koji će se način primenjivati delovi ovog zakona jer su serveri većine popularnih društvenih mreža koje koriste Rusi smešteni izvan te zemlje, a brojni blogeri traže načine na koje će moći da “prevare”‘ brojač dnevnih poseta kako bi se činilo da je broj poseta manji od 3 hiljade ili će u potpunosti sakriti statistiku broja poseta.

Ruski internet guru Anton Nosik veruje da krajnji cilj ovog zakona ipak nisu toliko pojedinačni blogeri, koliko stvaranje pravne osnove na temelju koje bi u budućnosti država mogla da blokira najpopularnije društvene mreže i stranice poput Fejsbuka, Tvitera i Gugla.

"Odluka o blokiranju svih ovih platformi je politička i doneće je samo jedna osoba", rekao je Nosik aludirajući na Vladimira Putina.

POVEZANE VESTI

Petak 01.08.2014. 23:51
SJAJNO!!! Trebalo bi pogasiti sve ono što čini štetu društvu, posebno ukoliko dolazi sa Zapada, a može imati loše posledice po državu!!!
Petak 01.08.2014. 23:57
Sve Sorosove "ne vladine organizacije" i njihove "blogere" mudrosere pothitno na kratak lanac.
Petak 01.08.2014. 23:53
Bravo za Putina! Inace bi ovi zapadni gmizavci, nasli sluge, koji bi uz propagandu iz nutra razbijali Rusiju. Nemoj cekati, nego opleti sa tim raketama, ako vec nisu zahrdjale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online