Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 08.08.2014.
16:49
Beta A

Zapadni mediji: Putin u klopci

NATO je snažno upozorio da preti opasnost "ruske invazije na Ukrajinu", a u osvrtima u zapadnoevropskim medijima se ocenjuje da je ruski predsednik Vladimir Putin "upao u klopku" jer će ozbiljno uzdrmati rusku ekonomiju i međunarodni položaj ako vojno interveniše u Ukrajini, pošto će se potpuno sukobiti i sa Zapadom.

Žestoko uzvraća Americi i Evropskoj uniji: Vladimir Putin, predsednik Rusije
 

A ukoliko dopusti da ukrajinska vojska nanese težak poraz i žrtve "proruskim separatistima" na istoku Ukrajine, "izložiće se kritici da je kukavički prodao rusku dušu i samosvojnost", kako to smatra uvodničar španskog lista "Pais".

"Hladni rat u Rusiji"

Hongkonški dnevnik smatra da je jako malo verovatno da bi "Putin vojno intervenisao u Ukrajini", ali misli da je "Hladni rat II" neizbežan i na azijskom prostoru zato što "SAD neće prihvatiti rusku sferu uticaja u delovima Azije (kao što to ne dozvoljava ni Kini) "mada se rusko-kinesko strategijsko partnerstvo ubrzano gradi".

"I", zaključuje, "nikada neće oprostiti Rusiji što, zajedno s
Kinom, otvoreno dovodi u pitanje pucajući po šavovima od Amerike nametnuti svetski poredak".

I zaključuje da je "jasno da on kao vođa koji je svoju političku karijeru izgradio na želji da osveti poniženja koja je pretrpela Rusija, neće dozvoliti da bude ponižen".

U komentarima evropskih medija otud ipak preovladava strah da očigledna namera Kijeva da, uz snažnu podršku američkih savetnika, slomi otpor pobunjenika na istoku zemlje može navesti Rusiju da svim snagama zaustavi to što se u Moskvi već označava kao humanitarna tragedija, uz bombardovanje civilnih objekata, žrtve i beg više stotina hiljada civila mahom u Rusiju.

U medijima je dosta značaja dato saopštenju NATO da iza zahteva Moskve o hitnom organizovanju međunarodne misije za rešavanje teške humanitarne krize na istoku Ukrajine, stoje namere Rusije da tamo "pod izgovorom humanitarne ili misije očuvanja mira uputi vojsku".

Na "mogućnost" ruske intervencije je upozorio i američki ministar odbrane Čak Hegel, a generalni sekretar Andres Fog Rasmusen u Kijevu izneo tvrdnju da je Rusija nagomilala oružje i vojnike na granici sa Ukrajinom i stavio do znanja da "u odgovoru na rusku agresiju, NATO još tešnje radi s Ukrajinom na preobražaju njenih oružanih snaga".

I Evropska unija je izrazila "ozbiljnu zabrinutost zbog izveštaja o stalnom prilivu nove količine i novog kvaliteta naoružanja preko ruske granice u Ukrajinu" i nagomilavanja trupa uz granicu. U evropskim medijima jeste spomenuto da je Moskva opovrgla ove tvrdnje, ali strah od šireg ratnog sukoba u Evropi sve više obuzima javnost jer na to sve više navode izveštaji i osvrti u sredstvima
informisanja.

Pročitajte još:

Foto: Ilustracija

* Narodna Republika Donjeck: Ukrajina priprema napad, dovlače pojačanje

* "Ukoliko ne isteramo proruse iz Luganska i Donjecka, vatre će biti u Kijevu i Harkovu"

* Ukrajinski vojnici traže da se priključe narodnoj miliciji u Donjecku?

* Prorusi u Šahtjorsku uveli suvi zakon

SAD i NATO su najžešći kritičari ruske politike, uz tvrdnju da je i za humanitarnu katastrofu na istoku Ukrajine i za oružane sukobe kriva Moskva, pa francuski list "Figaro" predočava da se "jaz između Zapadnjaka i Moskve naročito produbio rušenjem malezijskog aviona raketom s područja gde su pobunjenici".

Izvesne nedoumice oko toga koje zaista srušio taj avion i delom su u javnost prodrle i tvrdnje da je to moglo biti učinjeno i raketom iz vazduha, jer su posmatrači OEBS-a naveli da na "kljunu" aviona uočene rupe koje mogu biti od šrapnela ili metaka, što navodi i štampa u Maleziji sa zaključkom da je to učinio vojni avion.

Vašington je stavio do znanja da je zadovoljan time što je, posle dužeg oklevanja, konačno Evropska unija zavela oštre ekonomske sankcije Moskvi, a u američkim analizama se tvrdi da je rusko vođstvo postalo vrlo zabrinuto zbog napredovanja ukrajinske vojske na istoku. Jer, kako se navodi, ruska taktika je bila da se sukob na istoku Ukrajine održi sve do zime, kad bi tamo operacije morale da u mnogome
stanu, tako da bi neki brži poraz separatista bio i udarac za rusku strategiju.

Američka agencija za strategijske prognoze Stratfor smatra da su scenariji u kojima bi Rusija vojno intervenisala "teško pogoršavanje humanitarne krize" uz velike civilne žrtve, poraz pobunjenika od ukrajinske vojske i otvorena vojna podrška Zapada Kijevu, uz opasku da Vašington već bezbednosno uveliko pomaže ukrajinskim vlastima.

Stratfor navodi da "Rusija smera svoje neposredno vojno uplitanje u Ukrajini u vidu humanitarne misije koja traži i snage za očuvanje mira - što bi navelo NATO da tamo pošalje svoje mirovne snage i dovelo do rasporeda trupa Rusije i NATO kao na Kosovu 1999-e".

Opasnost od rasplamsavanja ukrajinskog žarišta se prati pomno i u drugim delovima sveta, pa tako "Asia Time" u Hongkongu ocenjuje da je "zapadna plutokratija krenula u lov na medveda" i podseća da je buna u Ukrajini krenula tako što su građani masovno negodovali zbog korupcije, nepostojanja vladavine zakona i oligarhijsko-tajkunske vlasti, što sad niko i ne spominje.

POVEZANE VESTI

Petak 08.08.2014. 16:55
Kome nije JASNO nek procita i uporedi cinjenice i matematiku na terenu RUSSIJA JE NAPADNUTA ONA JE U DEFANZIVI......ZAPAD JE KO UOBICAJENO AGRESOR.......... A sta ocekujete da cujete RAT IL DA NECE BITI RATA? Ako nepocne ove godine pocece neke druge al jedno je SIGURNO ako ovako nastave RAT CE BITI NEIZBEZAN!!!!!!!
Petak 08.08.2014. 17:29
Већ много пута виђено.Најјаче западно оружје су медији у којима им нема равних.Дезинформације и лажи су по узору на Гебелса. Када је запад рекао и једну мрву истине???
Petak 08.08.2014. 18:12
Putine junace, ne sparaj nuklearne rakete! Cjeli zapad se uzjogunio i trazi tvoju glavu. Uz to i izvore energije. Zato ne oklevaj nego opleti prvi!!! Cjela Srbija je zu tebe!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online