Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 21.08.2014.
08:50
B. Božin - Vesti A

Nemačka dala zeleno svetlo za isporuku oružja Iraku

Nemačka vlada će "zajedno sa ostalim evropskim partnerima", kako je izjavio ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, nastaviti da šalje pomoć severnom Iraku, u prvom redu humanitarnog karaktera. On je dodao da je to važno, ali "očigledno nedovoljno", pa je Nemačka spremna da krene i u isporuku oružja i vojne opreme.

Zabrinuta ministarka odbrane Ursula fon der Lajen
 

Ministarka odbrane Ursula fon der Lajen je potvrdila neophodnost da se pomognu Kurdi u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (IS) koja je zaplenila najmodernije naoružanje koje su svojevremeno ostavili Amerikanci. Šta od oružja će tačno biti isporučeno, o tome će odlučiti ekspertska grupa narednih dana. Biće provereno šta ostale zemlje šalju i u čemu Nemačka može da pomogne.

Vlada u Berlinu je veoma zabrinuta zbog razvoja događaja u Iraku, koji prete da "rasplamsaju ratni požar na Bliskom istoku ukoliko međunarodna zajednica ništa ne preduzme", naglasio je Štajnmajer.

Poslata prvo hrana

Iz Nemačke je inače prošle nedelje otpremljeno 36 tona materijalne pomoći, od toga 30 u hrani i šest u sanitetskom materijalu. Ministarka Fon der Lajen je već ranije nagovestila svoj stav po ovom pitanju, navodeći da "ako se genocid može sprečiti samo nemačkim oružjem, onda moramo pomoći".

Nemačka kancelarka Angela Merkel i nadležni ministri su u sredu održali sednicu kabineta vezanu za isporuku oružja Iraku. Do sada je vlada, pored humanitarne pomoći, odobrila isporuku vojne opreme kao što su zaštitni prsluci, šlemovi ili mala teretna vozila za borbu protiv islamskih terorista.


Do sada je u nemačkoj političkoj javnosti, pa i unutar određenih partija, postojala velika podeljenost po pitanju isporuke oružja Iraku.


Dok su neki smatrali da prvo treba da se vidi ko zapravo vlada Irakom i da je bolje ne uplitati se u isporuku oružja nego treba slati samo humanitarnu pomoć, drugi su od početka za vojnu podršku Kurdima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.08.2014. 10:12
A oni imaju pravo da isporucuju i oruzje? Doduse oni to nazivaju humanitarna pomoc, za milosrdnog andjela. Zato je Rusiji zabranjeno da pomaze Ruse. Boze dragi, koji je to cinizam.
Četvrtak 21.08.2014. 10:28
Чудо су ове западне чкепи, курди стоје на њиховим листама терориста а сада им ипак испоручују наоружање...
Četvrtak 21.08.2014. 08:53
A Srbima zabranjyju da izvoze voce i povrce RUSSIJI, a oni oruzje svakojakim ubicama..............A na drugoj strani ljajic koji ko prvi ode za srarajevo 90-tih na skup teroristicke sda sa ugljaninom KAZE DA NEMOZE BITI ZANIMANJE RATOVANJE................ALOOOOOOOOOOO DUPLI STANDARDI VLADAJU POTOMCI HITLEROVI ORUZJE SALJU HILJADE KM OD SVOJIH GRANICA A RUSSIMA SANKCIJE AKO POMAZU NOVORUSSIJI.........!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online