Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 23.08.2014.
12:53
Srna A

"Napredak na Balkanu se odvija tempom puža"

Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je da međunarodna zajednica, nakon opštih izbora u BiH, mora pokušati da podstakne politički proces u toj zemlji.

Zemlje regiona se ne smeju prepustiti same sebi: Angela Merkel
 



Merkelova je uoči konferencije o zapadnom Balkanu, koju nemačka Vlada organizuje naredne sedmice u Berlinu, istakla da u BiH ima još puno posla i da je važno da se u regionu stvore integracioni procesi.

Ona je ukazala da se na Balkanu vidi da je potrebno imati "dug dah" i da se zemlje regiona ne smeju prerano prepustiti same sebi.

"Čak i kada postoji napredak u tom regionu, on se odvija tempom puža", rekla je Merkelova i dodala da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu i da članstvo zavisi od brzine provođenja potrebnih reformi.

Govoreći o balkanskoj konferenciji, Merkelova je rekla da je nemačka Vlada odlučila da pozove predstavnike svih država regiona, povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata, kako bi pokazala da danas više ne postoje sukobi, iako je prisutno još niz konflikata, te da u suštini postoji zajedništvo.

"To je, prema mom uverenju, postalo moguće jer su sve zemlje dobile evropsku perspektivu", rekla je Merkelova u razgovoru sa politikologom Kornelijusom Adebarom.

Ona ističe da je promena moguća samo kroz susrete i da je to viđeno u vreme "hladnog rata" u Evropi, i može se preneti na sve delove svijeta.

"Nama su još u sećanju stravični ratni sukobi i zbog toga ova konferencija pokazuje da idemo dalje, da smo prevazišli sukobe, i to je dobar znak", naglasila je Merkelova u video snimku postavljenom na sajtu nemačke Vlade.

Ona je odbacila ocene da EU primenjuje dvostruke aršine u prijemu novih članica, ukazujući da se jasno videlo koja je procedura na putu do članstva na primeru Hrvatske, kao i da se u vezi Rumunije i Bugarske neprestano prave izveštaji o vladavini prava i napretku u demokratizaciji i borbi protiv korupcije.

POVEZANE VESTI

Subota 23.08.2014. 15:39
mars u tri lepe picke materine....
Subota 23.08.2014. 13:33
. . . veštom ŠVAPSKOM LICEMERJU nema kraja. Pošto su u razaranju Jugoslavije i "oslobadjanju" Kosova pored americkih zlikovaca igrali glavnu ulogu, nastavljaju svoju humanu miroljubivu politiku narocito prema pokorenim Srbima, koji nikako da shvate da kao gubitnici u jugoslovenskoj tragediji i kažnjavanju otimanjem Kosova, moraju da trpe dugotrajne posledice, koje bi mogle da budu još gore nego što su.
Subota 23.08.2014. 13:42
Jedan Grčki mislijoc je davno rekao na Balkanu Rim prije Rim kasnije što znači Njemačka želja za Balkanom je vječna BABA malo se nosi ostavi nas malo na miru. Kako ti ne dosadi da nas više ubijaš u svakom pogledu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online