Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.08.2014.
14:51
dojče vele A

Nemačka vojna industrija na prekretnici

Nemački tenkovi, podmornice i puške su širom sveta tražena roba. Nemačkoj vojnoj industriji ide dobro, ipak sindikati u ovom sektoru se brinu kako dalje.

Velike kontroverze oko politike Sigmara Gabriela u oblasti vojne industrije
 

Kada se sindikati obraćaju nekom političaru po pravilu traže podršku u borbi protiv poslodavaca.

Ali kad je u pitanju vojna industrija u Nemačkoj, sindikalne jedinice preduzeća koja novac zarađuju proizvodnjom oružja, od ministra privrede Sigmara Gabriela traže da prestane vršiti pritisak na njihove poslodavce.

Zbog složene sigurnosne situacije u svetu, izvoz nemačkog oružja je u mnoge zemlje trenutno pod znakom pitanja.

Porast izvoza trn u oku

Predsednik SPD i ministar privrede Sigmar Gabriel je još u predizbornoj kampanji najavio smanjenje obima izvoza nemačkog oružja. Za vreme prethodne demohrišćansko-liberlane koalicije obim izvoza se s 1,4 povećao na 3,6 milijardi evra.

Njemu samom, a još više levom krilu njegove stranke to je bio trn u oku. On je najavio da će dolaskom na mesto ministra ograničiti broj izvoznih dozvola koje dodeljuje vlada i bez koje nijedan komad oružja ili municije ne sme biti izvezen u neku od zemalja izvan Evropske unije.

To se posebno odnosi na zemlje koje slove kao nestabilne, nedemokratske ili koje su upletene u neki oružani sukob.

Ovo pravilo je vredelo i pre dolaska Gabriela na čelo ministarstva privrede koje odobrava izvoz oružja. Ipak, od kako je Gabriel ministar, izvozne dozvole su postale tema kojom se bavi isključivo sam vrh ministarstva. Dakle sam ministar.

Molbe za dozvole se u međuvremenu gomilaju na ministrovom radnom stolu. Predstavnici vojne industrije govore o stotinama neobrađenih molbi.

Bezbednosna, a ne ekonomska politika

Predstavnici zaposlenih u vojnoj industriji su još u junu Gabriela, koji se nalazi na čelu stranke koja je posebno bliska sindikatima, upozorili da je situacija u njihovim preduzećima „kritična“ i da je „pet do dvanaest“ da se nešto učini.

Nemačka vojna industrija ne izvozi samo gotove proizvode nego i delove visoke tehnologije za vojnu industriju. I za te delove treba dozvola tako da su partneri u inostranstvu ostavljeni na cedilu.

„Gabrielova politika dovodi do toga da se na Nemačku više ne gleda kao na pouzdanog partnera i u svojim glavnim područjima gubi na kompetentnosti“, kaže portparol demokršćanske Unije CDU/CSU za privredna pitanja Joakim Pfefer. Ali Gabriel ostaje pri svome.

Još je u junu predstavnicima radnika poručio kako izvoz oružja može biti „isključivo instrument bezbednosne politike ali ne i sredstvo ekonomske politike“.

Gabriel je također poručio kako vojna industrija mora postati fleksibilnija i „razviti strategije za civilno područje“. Drugim rečima, vojna industrija bi trebalo da bude u stanju umesto tenkova proizvoditi i automobile.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online