Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 29.08.2014.
02:22
Vesti A

Pop pedofil izbegao pravdu

Osramoćeni penzionisani katolički sveštenik, kojeg je čekala 71 optužnica za seksualno napastvovanje 19 dece osnovne škole, umro je prošle nedelje i tako izbegao da se pojavi pred licem ovozemaljske pravde.

Osumnjičenog sveštenika čekala 71 optužnica (Foto: Ilustracija)
 

Dermot Kejsi (78) umro je prošlog četvrtka u brizbejnskoj bolnici Grinsloups, a sahranjen je ove nedelje. Uhapšen je u februaru prošle godine zbog krivičnih dela počinjenih sedamdesetih i osamdesetih godina. Njegov slučaj je neprekidno odlagan na sudu zbog lošeg zdravlja.


Jedna od navodnih žrtava Kejsija izjavila je "Australijenu" ove nedelje da je sudsko odlaganje ostavilo nevericu u pravosudni sistem.

Istraga o zlostavljanju

U međuvremenu, u Melburnu traje istraga pred Kraljevskom komisijom o seksualnom zlostavljanju dece. Jedan od aktivnih učesnika javnog zahteva da se sa istinom izađe na videlo, da pravda stigne počinioce a žrtve obeštete je i organizacija "Care Leavers Australia". Ona okuplja bivše štićenike sirotišta, dečjih domova, starateljskih domova i drugih institucija koji su kao deca trpeli zlostavljanje i potrebna im je pomoć do kraja života.
Vlad Selaković iz ove grupe danima stoji pred zgradom Okružnog suda u Melburnu gde Kraljevska komisija zaseda. Na panou koji on drži nalaze se poruke papi i australijskom kardinalu Pelu u Rimu u kojima se kaže: Otvorite dosijea, označite zlostavljače, zaustavite prikrivanje!

- Drago mi je da je otišao, to je neka vrsta olakšanja od odlaganja sudskog procesa u nedogled. Konačno, ne moram o tome više da razmišljam, izjavio je čovek koga je Kejsi navodno napastvovao u osnovnoj školi u jugoistočnom Kvinslendu. - Ali, mi smo pogođeni celim tim sudskim procesom. Suviše je vremena potrošeno.


Čovek kaže da su katolički zvaničnici i njegova škola znali za govorkanja o ocu Kejsiju, ali nisu slušali.


- Učitelji su znali, časne sestre su znale, ali nisu želeli da se o tome govori.
Kada je umro, protiv oca Kejsija bilo je 70 optužbi za neprimereno postupanje s decom i jedna za napad. Sve devojčice bile su mlađe od 16, a dečaci od 14 godina. Većina navedenih zlostavljanja dogodila se u dve katoličke škole na jugoistoku države.


Navode o optužbama na račun Kejsija "Australijen" je objavio 2012. godine, u izveštaju o policijskoj istrazi o tome da li je seksualno zlostavljao školsku decu.
Nakon niza godina u kojima su njihove pritužbe primane s nevericom i odbacivane, mnoge žrtve bile su utešene istragom i hapšenjem.


Slučaj je trebalo ponovo da se nađe na Sudu za prekršaje Binli 1. septembra. Istovremeno, Tribunal za mentalno zdravlje takođe je razmatrao da li je on u stanju da se suoči sa suđenjem.


Misa za bivšeg sveštenika održana je u sredu u katoličkoj crkvi u Brizbejnu.
Obaveštenje o sahrani "toplo poziva" njegovu familiju i prijatelje da prisustvuju. Tu se takođe kaže da je sveštenik bio "voljeni sin, dragi brat i zet i mnogo voljeni ujak".

POVEZANE VESTI

Petak 29.08.2014. 06:46
Vatikan je jedna od 4 najgore stvari na svetu!!!!
Petak 29.08.2014. 08:18
u vecini slucajeva ljudi i pobegnu od ovozemaljske pravde i suda ali nece moci pobeci od Bozjeg suda.
Petak 29.08.2014. 05:45
AKCILOTAK SEKTA LEGLO PEDOFILSKIH ZMIJA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online