Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 27.08.2014.
20:47
Beta A

Novi front u Ukrajini: Prorusi zauzimaju Azovsko more

Bitka za strateški važnu obalu Ukrajine na Azovskom moru u sredu su se intenzivirala, a gradonačelnik Novoazovska je rekao da su proruske snage, posle trodnevnog teškog granatiranja, ušli u taj gradić na jugoistoku Ukrajine.

Foto: Ilustracija
 

Novoazovsk, letovalište od 40.000 ljudi na Azovskom moru, leži na strateški važnoj lokaciji - putu koji povezuje Rusiju s ukrajinskom lukom Marijupolj i dalje s Krimom, crnomorskim poluostrvom koje je Rusija proletos anektirala.  Današnjim upadom proruskih boraca u Novoazovsk četvoromesečne borbe snaga vlade u Kijevu i separatista na istoku prvi put da su došle tako daleko na jug, odnosno sve do obale mora.

Agencija AP ocenjuje da to znači da su proruske snage, za koje i Ukrajina i NATO i Zapad kažu da imaju podršku Rusije, ojačani i oružano i moralno. Otvaranje novog fronta na jugoistoku zemlje budi strahove da prorusi žele da stvore kopnenu vezu između Rusije i Krima.


Stručnjaci ocenju da ako proruske snage uspeju u tome, to će njima ili Rusiji omogućiti kontrolu nad celim Azovskim morem i nad gasnim i rudnim bogatstvom koje ono sadrži.

Prorusi kontrolišu granicu sa Rusijom

Ukrajina je već izgubila skoro polovinu svoje obale, nekoliko glavnih luka i značajna rudna prava na Krimu, posle njegove aneksije u martu.  Oleg Sidorkin, gradonačelnik Novoazovska, rekao je telefonom za agenciju AP da su pobunjenici ušli u taj gradić i da je video desetine tenkova i oklopnih vozila na ulicama.

Reporter agencije AP rekao je da je video kako je za sat vremena oko Novoazovska palo 20 raketa. Kasnije su ukrajinski vojnici blokirali zapadni ulaz u grad, a prisustvo pobunjenika u njemu nije moglo nezavisno da bude potvrđeno.

Sidorkin je kazao da su pobunjenici pozicionirani nedaleko od ukrajinske najjužnije granice s Rusijom.

AP navodi da još nije jasno kako su prorusi mogli da dođu do ove jugoistočne oblasti, koja je prilično daleko od glavne linije fronta i pod kontrolom vladinih snaga.

Portparol ukrajinskog bezbednosnog saveta Andrij Lisenko rekao je da vlada Ukrajine "nema informaciju da je Novoazovsk okupiran". On je ranije rekao da je taj grad na meti granatiranja i s ukrajinske i s ruske teritorije. Ukrajinski bezbednosni zvaničnici rekli su da su gađana i okolna sela. U Marijupolju, gradu od 450.000 stanovnika oko 30 kilometara zapadno, odbrana je ojačana.

Brigade ukrajinske vojske stigle su u sredu popodne na aerodrom, dok su
dan ranije iskopani duboki rovovi na obodu grada. Vojnici blokiraju ulazak i izlazak iz grada na njegovoj istočnoj kapiji. Borbe su nastavljene i na glavnom frontu oko Donjecka i Luganska, a Lisenko je naveo da je u poslednja 24 sata poginulo 13 ukrajinskih vojnika.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.08.2014. 20:55
Potrebno je proterati fasiste iz Kijeva I ostatka Ukrajine !
Sreda 27.08.2014. 20:58
Jos nije kraj. Treba zavrsiti poso sa Slavjanskom i okolinom, a doci ce na red i Odesa i onaj fasista sa pancir prslukom sto voli da ubija civile koji se bore da iz pakla zlocinackog izvuku zivu glavu. Ima tu jos posla.
Sreda 27.08.2014. 21:32
бежанија нац-гвардије Украине из Мариупоља на Ruskaya vesna,као и бекство Тарута градоначелника,51-та бригада тзв.Украинске армије више не постоји,вечерас истиче рок фашистима,којих је у окружењу по разним котловима Новорусије 7000 да се предају,то не важи за десни сектор,батаљон Ајдар и остале батаљоне које су тајкуни финансирали,они ће бити уништени,конец фиљма господо фашисти из западне Украине
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online