Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 29.08.2014.
18:10
Beta A

“Dokazi, pa onda sankcije Rusiji“

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u petak da će njegova zemlja biti solidarna sa ostalim članicama Evropske unije, ali da zahteva proverene informacije pre eventualnog zaoštravanja sankcija protiv Rusije zbog Ukrajine.

Slovački premijer poručio da će biti solidarni sa EU, ali pre zaoštravanja sankcija protiv Rusije traži proverene informacije: Robert Fico
 

"U razgovorima o novim sankcijama nećemo se rukovoditi propagandom, dezinformacijama ili interesima drugih zemalja. Na prvom mestu tražićemo proverene informacije, dosledno poštovanje međunarodnog prava i poštovanje naših nacionalnih interesa", kazao je Fico u Banskoj Bistrici.

Slovački zvaničnici na čelu s predsednikom Andrejom Kiskom i premijerom Ficom danas su u Banskoj Bistrici polaganjem venaca počeli višednevno obeležavanje 70. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka protiv nacista iz 1944. godine.

Protest

Pošto nije pozvan na proslavu, predsednik regionalne skupštine i bivši radikalni nacionalistički neonacistički aktivista Marijan Kotleba je na zgradu regionalne samouprave u Banskoj Bistrici demonstrativno okačio veliki crni transparent s porukom "Jenkiji idite kuci! STOP NATO".

Iako je ustanak ugušen, zahvaljujući njemu Slovačka se nije posle Drugog svetskog rata našla na klupi poraženih, iako je tokom rata imala marionetsku profašističku vladu.

Na proslavu godišnjice pozvani su predstavnici svih država čiji građani su učestvovali u Ustanku i odazvale su se delegacije 30 zemalja.

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, po nezvaničnim informacijama demonstrativno je, međutim, posle najnovije eskalacije u Ukrajini otkazao dolazak zbog prisustva ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua na proslavi.

Predsednik Češke Miloš Zeman je došao u Bansku Bistricu i podsetio da je "Hitlerovim nacistima bilo svejedno da li smo Česi, Slovaci, Rusi, Ukrajinci, Jugosloveni, svejedno svi Sloveni su u njihovim očima bili niža rasa, nešto između ljudi i zveri".

"Slovački narodni ustanak je doprineo da ne gledaju na nas kao na nešto između čoveka i životinje", rekao je češki predsednik i podsetio da se u tom ustanku borilo i 3.000 Čeha.

POVEZANE VESTI

Petak 29.08.2014. 18:17
Bravo Slovaci ! Jedni ste od retkih koji pokazujete kicmu Americi i u E.U, i koji niste priznali nezavisnost Kosova, za razliku od vase naduvane Ceske brace.
Petak 29.08.2014. 18:18
Slovaci su korektan narod ali i oni trpe ogromne pritiske satanista iz Vasingtona. Zapadni balon se probusio na vise strana i oni sami ne znaju odakle curi :D
Petak 29.08.2014. 18:18
па зар не верујете смрдљивим америма и њиним агенцијама за монтажу снимака и догађаја,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online