Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 30.08.2014.
12:39
Beta A

Poljska: Ukrajini nije hitno oružje

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak je povodom apela Ukrajine da joj zapadni saveznici pomognu isporukama oružja ocenio, isto kao i ambasador SAD u Varšavi Stiven Mal, da pomoć u oružju nije potrebna zemlji koja je sama tako veliki izvoznik oružja, ali da NATO može da pomogne dugoročno u procesu modernizacija ukrajinske armije.

Vojska Ukrajine nemoćna pred proruskim snagama
 

"Imajmo na umu da Ukrajina ima vojnu industriju koja je izvozila nekoliko puta više nego Poljska. Ukrajinskoj armiji su potrebne razne stvari na dva nivoa - hitna pomoć na frontu, a tu su mogućnosti Zapada da pomogne male i dugoročno u procesu modernizacije armije i reforme komande i tu vidim veliku ulogu NATO i Poljske", kazao je Šemonjak u intervjuu koji objavljuje "Gazeta viborča".

Putin: Sa Porošenkom može da se priča

Po oceni poljskog ministra, problemi koje ukrajinske trupe imaju da savladaju proruske snage na istoku zemlje nisu nastali zbog nedostatka oružja.

"Ukrajina je naterana na rat na svojoj teritoriji i među svojim stanovništvom. To radikalno sputava borbenu efikasnost zato što niti hoće niti može da uništi Donjeck ili Lugansk, a mora da brine i o civilnom stanovništvu", kazao je Šemonjak.

Putin preti: Ne kačite se sa Rusijom

Poljski ministar dodao je da zvanična Varšava ima pregled kakve su potrebe ukrajinske armije i da je u Kijev poslala 320 tona humanitarne pomoći za vojsku - namirnice, dušeke i ćebad, a da su poljska preduzeća prodavala u Ukrajinu i pancirne prsluke i šlemove.

Ambasador SAD u Poljskoj Stiven Mal kao i ministar Šemonjak podsetio je povodom apela Ukrajine da je reč o velikom izvozniku oružja. "Potrebno je da se naglasi da je Ukrajina jedan od najvećih izvoznika oružja na svetu. To je pitanje za raspravu da li Ukrajini zaista nedostaje oružje. Znam da im je sigurno potrebna logistička podrška i recimo pancirni prsluci i šlemovi, koje im šalju SAD i Poljska. Ne znam da li će SAD biti spremne da kažu da će poslati ofanzivno oružje na Ukrajinu", kazao je ambasador pred septembarski samit NATO u Velsu.

POVEZANE VESTI

Subota 30.08.2014. 12:52
Naravno da Ukrajini nije potrebno oružje, jer ona sama prodaje ( što črgalno, što ilegalno ) širom svijeta, ukrajinska vojska je moderna i dobro naoružana, međutim pomoć u naoružanju od NATO-a bi im stvorio osjećaj da nisu sami, da imaju podršku zapada i da se sam zapad tim djelom umiješao konkretno u oružani sukob na njihovoj strani.. sa moralne strane to je mnogo... Ali je njihov problem što na drugoj strani nemaju Srbe ili Iračane nego Ruse...
Subota 30.08.2014. 13:35
Poljska je vec "u Kijev poslala 320 tona humanitarne pomoći za vojsku" - pazi "za vojsku", a kada su Rusi poslali jedan konvoj humanitarne pomoci za ugrozeni terorisani danonocno bombardovani narod i decu, "demokratska" olos je digla paniku "to je invazija". Povraca mi se od licemerja.
Subota 30.08.2014. 13:35
Paul Christy Prof emiritus sa Kolumbijskog univerziteta TVRDI da iza cele price o Ukrajini stoji: okretanje EU od ruskih investicja i uzimanje americkih kojima je predhodio za EU neuravnotezen ugovor o slobodnoj trgovini. Njime roblje EU gubi i placaju skuplje energente Americi. EU takodje predstvalja sa evrom glavni protukandidat za dolar, pa se ovim i evro rusi; sa rusenjem evra i nemacka privreda koja hrani Eurobiju. Na tome brizno rade angloamericke sluge u EU kao sta je Poljska i dr slovenske antiruske zemlje. Pad dolara i Pax Americane je evidentan. Ukoliko to ne prodje Americi ostaje jedino dovesti rat u EU, odlaskom EU na BI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online