Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 30.08.2014.
23:29
Beta A

Obamina opreznost - prednost ili mana?

Čak i njegov najgori neprijatelj ne mogu da optuže predsednika Baraka Obamu da paniči dok krize eksplodiraju širom sveta, jer je odlučan da ne dozvoli da mu se nametne tempo koji nije njegov, piše agencija AFP u analizi.

Ima li američki predsednik spremnosti da preduzme odlučnu akciju: Barak Obama
 

"Dok gledate večernje vesti, imate osećaj da svet propada", rekao je američki predsednik u petak na zabavi na kojoj se prikupljao novac za Demokratsku stranku.

"Svet je uvek bio u haosu - samo što to tek sada shvatimo, delom zbog društvenih mreža", ocenio je on, naglasivši da američka vojska nikada nije bila toliko moćna kao sada, kada se suočava s džihadistima i geopolitičkim pretnjama.

Pred više međunarodnih kriza i dok ga protivnici osuđuju zbog izostanka jake reakcije ili jasnih smernica, Barak Obama se drži svog rasporeda.

Kritičari

Kritičari američkog predsednika smatraju da on vidi svet onako kako bi on voleo da bude, a ne kakav stvarno jeste.

Nedavne ankete čini se da pokazuju da su oni u pravu. Samo 36 odsto ispitanika u anketi "Pju/USA Tudej" prošle nedelje ocenilo je da je Obama jak na međunarodnoj sceni i da mu je spoljna politika jedna od jakih strana.

Njegova metodičnost u upravljanju krizama, iskovana verovanjem da američka vojna moć ne može - sama po sebi - biti odgovor na sukobe u svetu, omogućila mu je da u Beloj kući prebrodi skoro šest teških godina.

Između radikala "Islamske države" koji bi da uspostave "kalifat" u Iraku i Siriji, i ruske pretnje Ukrajini, američki predsednik je spokojan, čak i ne zna sve neprijateljske komentare i političke napade.

Jedna iskrena izjava o Siriji ponovo ga je dovela u neprijatnost u spoljnoj politici, povećavajući ulog pred njegov put u Evropu iduće nedelje.

"Mi još nemamo strategiju", rekao je Obama novinarima u četvrtak, pokušavajući da smiri ratobornu atmosferu koja preovladava u Vašingtonu gde se iz časa u čas očekuje najava neizbežnog napada na "Islamsku državu" u Siriji, kao što je bilo 8. avgusta za Irak.

Tih samo nekoliko reči izazvalo je buru. Predsednički tim je poslat u pomoć da objasni da je Obama govorio samo o operativnom planu za vojne operacije u Siriji, a ne o borbi protiv džihadista u celini.

Obazriv pristup

Za Brajana Katulisa, iz Centra za američki progres, blizskog Obaminoj vladi, "običan američki građanin u potpunosti deli obazriv predsednikov pristup".

On kaže da kritika uglavnom dolazi od "komentatora, među elitom spoljne politike i medija".

Iako je razjario svoje kritičare, Obamin pristup je odraz njegove ličnosti, njegovog iskustva u posleratnom Iraku, i toga što on sve više na stvari gleda iz istorijskog ugla kako se bliži kraj njegovog mandata.

Ali vagajući sve opcije i nijanse, ima li on spremnosti da preduzme odlučnu akciju?

Njegove pristalice odgovaraju jednim imenom: "Osama Bin Laden", podsećajući na dugo planiran smeo napad u Pakistanu u kojem je ubijen vođa Al Kaide. Bela kuća istovremeno brani princip prema kojem se prvo mora izbeći da spoljna politika "napravi neku glupost".

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je rekao da američki predsednik jednostavno odbija da u žurbi pokrenu napad samo da bi umirio pristalice intervencije koji zahtevaju osvetu nakon nedavne likvidacije američki novinar Džejmsa Folija koga je smakla "Islamska država".

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.08.2014. 02:05
Ову пудлицу ионако нико ништа не пита, он само мора да ради оно што му шквадра иза завјесе нареди. Обичан пајац, као и сви амерички председници од 1903-ће па наовамо, а дало би се и о ранијој историји причати.
Nedelja 31.08.2014. 00:02
Obama je mislio da bi bio predsednik dovoljno je pokazivati zube,pozdravljati rukom i slikati se.Aaa da,i mahati usima!
Nedelja 31.08.2014. 07:55
Pavijane vrati se na granu, da ne skapavaju banane uzalud...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online