Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Nedelja 31.08.2014.
10:02
slobodnaevropa.org, b92.net A

Naučnici: Preti nam katastrofa

Naučnici koji izučavaju klimatske promene sve glasnije upozoravaju da u narednom periodu našoj planeti preti - apokalipsa. Stručnjaci navode da je prvoj deceniji 21. veka prosečna temperatura na površini Zemlje porasla je za 0,47 stepeni Celzijusa.

Srbija je nedavno bila žrtva velikih poplava
 

Naučnici su izračunali da bi povećanje prosečne temperature za jedan stepen Celzijusa povećalo isparavanje vode u atmosferu za sedam posto. To bi dovelo do jačih vazdušnih strujanja i češćih vremenskih nepogoda i obilnijih padavina.

Reč "apokalipsa", koja označava "kraj sveta", često se čula i na Prvoj međunarodnoj konferenciji meteorologa, koja je u avgustu održana u Montrealu, prenosi Radio Slobodna Evropa. Gotovo hiljadu naučnika iz celog sveta pet dana raspravljalo je o klimatskoj budućnosti planete, a zaključci nisu nimalo optimistični.

Protokol iz Kjota, koji je stupio na snagu pre 10 godina, samo je prazno slovo na papiru. Podrazumevao je smanjenje emisije štetnih gasova i efekata "staklene bašte", čime bi se zaustavilo dalje nekontrolisano zagrejavanje naše planete, ali ga zemlje potpisnice nisu poštovale.

Zbog toga se, kažu naučnici, nastavlja globalno zagrejavanje usled čega se sve više tope ledene površine na polovima. To izaziva klimatske promene sa čestim vremenskim nepogodama i nesagledivim posledicama. Izvesno je da će se u narednom periodu na našoj planeti smenjivati ekstremne hladnoće i ekstremne vrućine i suše. Obilne padavine, prognoziraju naučnici, izazivaće česte i neočekivane poplave i klizišta.

Pojačana vazdušna strujanja mogla bi u narednom periodu da ugroze bezbednost i avionskog i pomorskog saobraćaja. Već sada mogu se čuti informacije o džinovskim talasima koji su na nekim morima i okeanima visoki i do 40 metara, a sve do skoro talasi visine do 20 metara bili su prava retkost.

Tu nije kraj crnim prognozama naučnika. Oni tvrde da se ogromni lednik na Grenlandu topi i da bi nivo okeana, u slučaju daljeg globalnog zagrejavanja Zemlje, mogao da se poveća za šest metara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.08.2014. 10:29
Najveca apokalipsa na ovoj prelepoj planeti koju nam Bog dade za dzabe a i sve na njoj je COVEK, koji je prevazisao sve mere moralnog Bozijeg zakona, na celu sa nama. Nezajazljivost i prokletinja za novcem je najteza i neizleciva bolest, koja vuce i sve druge bolesti za sobom. Vreme je da osetimo pesnicu Boziju da nas satre vec jednom posto nismo sposobni da ga primimo u nasa okamenjena i licemerna srca. Da ostane samo ono sto mu je verno i odano. A ovi naucnici prognozeri takodje rade za novac u sluzbi onih koji ovu zemlju i unistavaju prem tome dosta je vise!!! Sve ima svoj pocetak i kraj samo Bozija rec je vecna!!!
Nedelja 31.08.2014. 11:41
28% na svetskom nivou zagadjenja dolazi iz amerike, sto znaci najveci trovaci, osvajaci, ubice, genocidna nacija.....Najvece svetsko zlo.
Nedelja 31.08.2014. 11:48
Nama preti podivljali liberalni kapitalizam koji uništava sve pred sobom radi interesa male grupe luđaka koji sa svojim kapitalom vladaju svijetom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online