Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Utorak 02.09.2014.
17:23
Beta A

"Strah Rusije od NATO-a je paranoja"

Rusija koja najavljuje prilagođavanje vojne doktrine jačanju NATO na svojim granicama, predstavlja Alijansu kao veliku pretnju - kao u vreme Hladnog rata, ali analitičari smatraju da je to "paranoja" i propaganda za domaće potrebe.

Kremlj koristi NATO kao strašilo za domaću upotrebu
 

"Približavanje vojne infrastrukture zemalja članica NATO granicama naše zemlje, uključujući širenje tog bloka" predstavlja jednu od "novih pretnji" na koje će vojna doktrina odgovoriti, izjavio je podsekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Mihail Popov.

Dva konkretna elementa mogu da stoje iza te mere: najava Kijeva o početku procesa priključivanja NATO-u, i namera Alijanse da aktivira plan za brzo raspoređivanje snaga, navodi u analizi agencija AFP.

Stručnjak Instituta za strateške analize iz Moskve Aleksandr Konovalov smatra da strah od NATO-a "predstavlja paranoju", pošto su "kapaciteti NATO poslednjih godina smanjeni zbog nedostatka političke volje za vođenjem vojnih operacija i zbog pacifističkog stanja duha zemalja-članica" tog saveza.

"Za Rusiju, NATO ima ulogu strašila za unutrašnju upotrebu, kako bi objasnili ljudima zašto više ne mogu da žive od penzije", smatra taj stručnjak.

Od raspada Sovjetskog Saveza, u odnosima Moskve i NATO bilo je više kriza, a rusko pripajanje Krima i podrška Moskve proruskim pobunjenicima u Ukrajini, doneli su "rezultat suprotan ciljevima" Moskve, smatra Konovalov.

"Ukrajina je oklevala, gurnuli smo je u NATO. Kad je reč o baltičkim zemljama i zemljama Srednje Evrope, one sada smatraju da je najbolja garancija za njih prisustvo američkih vojnika na njihovoj teritoriji, što će pokušati da ostvare", kaže taj stručnjak.

Stručnjak opozicionog lista Nova Gazeta, Pavel Felgengauer, smatra da sukobljavanje sa Alijansom odgovara ruskoj vojsci. "Generalštab, GRU (vojna obaveštajna služba), svi oni koji su počeli karijeru u vreme Hladnog rata, nalaze interes u takvim sukobima", naveo je on.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.09.2014. 17:31
Na zapadu NISTA NOVO-Preplasena nacija mnogo brizljiva puna briga STA CE DA POJEDE NESTO NOVO-Nestalo Gasa da se griju na zimu te da se setise starog trika nacistickoga...............AJMO DA SE GRIJEMO DA PALIMO LJUDE NEPOZELJNE U EVROBSKU UNIJU............A STA CE DA POJEDU?..............NIKAKAV TO PROBLEM NIJE..............UVEZOSE 2-3 BRODA SVEZEG MESA da zadovolje zapadne kanibalisticke apetite..............JER KAD SE ZATVORI NA ZAPADU SUPERMARKET.............JEDE SE SVE CAK I LJUDE! Zato jako dobro se naoruzxajte na vreme jer eU samo znade nekog drugog da pojede.............Pazi te se!!
Utorak 02.09.2014. 17:52
Александр Александрович Коновалов,лектор Колумбија универзитета у смрдљивом Њујорку,предавач на војном колеџу нато-а нацистичког у Риму,професор по питањима безбедности при немачком бундесверу у Гармиш Партенкирхену,све можете погледати на википедији,једноставно човек скот,продана душа
Utorak 02.09.2014. 17:55
Tako smo mi imali ˝paranoju˝ da nas zapad mrzi, a taj dobri zapad nas bombardovao u tri navrata, pomogao Hrvatima da očiste Hrvatsku, pomogao im i u BiH da sa Muslimanima otmu dio naše teritorije i kao vrhunac oteli nam Kosovo i dali ga Albancima, s tim da su ubili i par hiljada Srba rušeći Srbiju bez milosti.. Stvarno smo paranoici.. isto kao i Rusi kojma je poslije pada Berlinskog zida obećano da se NATO neće širiti na istok.. a šta bi sa Bugarskom, Rumunijom, Slovačkom, Češkom, Poljskom, Litvanijom, Estonijom... pa stvarno kako neko može da pomisli da mu NATO, tj zapad želi zlo.. NATO = 4 RAJH
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online