Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 09.09.2014.
10:55
Beta A

Poljska bi da proda oružje Ukrajini?

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski ponovo je negirao tvrdnje zvaničnika Ukrajine da će, po dogovoru s prošlonedeljnog samita NATO, dobiti pomoć Poljske u oružju, dok je ministar odbrane Tomaš Šemonjak kazao da Ukrajina može da dobije oružje ako ga kupi, kao i druge zemlje.

Na sastanku dvojice predsednika nije bilo govora o naoružanju: Petro Porošenko i Bronjislav Komorovski
 

Komorovski je u ponedeljak uveče televiziji TVN24 kazao da na samitu NATO 4. i 5. septembra nije bilo odluke da članice naoružaju Ukrajinu. Naglasio je da predsednik Ukrajine Petro Porošenko nije ni pokrenuo tu temu na sastanku s njim.

"Ukrajina može da računa na političku podršku i podršku promenama koje bi trebalo da rezultiraju boljim funkcionisanjem države, uključujuću u to i armiju", kazao je Komorovski.

Ministar Šemonjak je kazao da "od jula više nije na snazi embargo na isporuke oružja Ukrajini i nema nikakvih prepreka da kupuje oružje u Poljskoj ili drugim zemljama".

"Ukoliko Ukrajina izrazi takvu spremnost, naša vojna industrija je sigurno spremna da realizuje takvu narudžbinu. To ipak nije tako jednostavno, zato što se takvi ugovori ne sklapaju za nekoliko dana", kazao je ministar odbrane Poljske.

"Ukrajinci veoma dobro znaju šta proizvodimo i nudimo. Moraju da razmisle šta im je potrebno i za šta imaju para, i sigurno o tome možemo da razgovaramo", rekao je poljski ministar.

Predsednik Komorovski je pohvalio ukrajinskog predsednika Petra Porošenka zbog toga što, kako je kazao televizji TVN24, nije podlegao pritisku zapadnih zemalja koje su htele da se što pre dogovori prekid vatre, već je doneo odluku o kontraofanzivi u želji da proruske aktiviste najpre potisne što dalje, ka granici sa Rusijom.

"Ukoliko Ukrajini pođe za rukom da odbrani svoju nezavisnost, rusko društvo će možda takođe pomisliti da je bolje da krene putem saradnje sa Evropom, da je bolje da odabere modernizaciju nego imperijalizam", smatra Komorovski.

Predsednik Poljske je rekao da je "Ukrajina ključ za budućnost Poljske i za budućnost Rusije. Uloga ostalih zemalja jeste to da Rusija uvidi da će za to što radi, platiti cenu i to ne samo u vidu mrtvih vojnika", kazao je Komorovski.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 10:56
SVE NATO ČLANICE "OBOŽAVAJU" UKRAJINU DO POSLEDNJEG EVRA . LICEMERSTVO NATO ZLIKOVACA NEMA GRANICE ...
Utorak 09.09.2014. 11:54
ПРВО ПАРЕ,ОНДА ЈАРЕ,КОЈЕ ЋЕ ДА БОРЦИ НОВОРУСИЈЕ ОДЕРУ КО МАЧКУ
Utorak 09.09.2014. 11:59
.pomoć ukrajini će stići posredstvom fašističkog unučeta donalda tuska
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online