Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 09.09.2014.
14:25
Srna A

Velika Britanija se (ne)raspada?

Pristalice nezavisnosti Škotske i oni koji su za ostanak u Velikoj Britaniji praktično su izjednačeni pred skori referendum - pokazuje najnovije istraživanje instituta "TNS Skotland".

Opredelite se za Ujedinjeno kraljevstvo: Dejvid Kameron
 

Na uzorku od 41 odsto onih koji su najavili da će sigurno izaći na referendum, "Za" i "Protiv" su potpuno izjednačeni na - 41 odsto glasova. U ispitivanju "TNS-a" od prošlog meseca zagovornici ostanka u Velikoj Britaniji imali su prednost od čak 13 postotnih poena, a sada je ta prednost izgubljena.

"Ispitivanje otkriva značajnu promjenu u nameravama glasača", ocenjuje predsednik Instituta Tom Kostli.

Škoti, ostajte ovde!

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da će učiniti sve da sačuva Ujedinjeno Kraljevstvo, apelujući na Škote da ne glasaju za nezavisnost na referendumu naredne sedmice. On je rekao za BBC da i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva želi da Škotska ostane u sastavu države, ističući da će učiniti sve da ubede Škote da ne podrže nezavisnost.

"Na narodu Škotske je da donese odluku, ali želim da im kažem da ostatak Ujedinjenog Kraljevstva želi da ostanu u sastavu države", rekao je Kameron.

Ova anketa pokazuje da nedavno istraživanje Ju-Gova" , koje je po prvi put pokazalo prednost pristalica nezavisnosti sa 51 naprema 49 odsto, nije bila anomalija.

"Teško je da se predvidi rezultat referenduma, ali oba tabora će zadnjih dana kampanje pokušati da uvere neopredeljene birače u prednosti svojih argumenata. I to će odlučiti", smatraju stručnjaci.

Za protivnike nezavisnosti to je znak da će se bukvalno svaki glas odlučivati. Glas svakoga mogao bi se pokazati ključnim i napraviti razliku između raspada Ujedinjenog Kraljevstva i njegovog održanja - navode zagovornici ostanka Škotske u Velikoj Britaniji.

S druge strane, pristaliice nezavisnosti zadovoljne su "ključnim ispitivanjem" javnog mnjenja koje potvrđuje da glasovi za nezavisnost - rastu.

Dva najnovija ispitivanja predstavljaju dodatni pritisak na britanskog premijera Dejvida Kamerona koji najavljuje da neće dati ostavku u slučaju pobede pristalica nezavisnosti.


Referendum o nezavisnosti Škotske biće održan 18. septembra.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 14:45
БРИТАНИЈА СЕ НЕ РАСПАДА,НЕГО СЕ ШКОТИ ОСЛОБАЂАЈУ ОКУПАТОРА
Utorak 09.09.2014. 15:01
Мислим да је све то намештаљка. Не би енглески масони никада дозволили референдум, да нису сигурни који ће резултат да буде. Намештено је све, да се запуше уста свима. Владавина народа (демократија) у Енглеској! Да пукнеш од смеха!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online