Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.09.2014.
16:46
Beta A

Nemačke kompanije uspešne i pored sankcija Rusiji

Nemačke kompanije koje trguju sa Rusijom, za sada se dobro drže uprkos sankcijama Evropske unije uvedenim Rusiji, ali postoji zabrinutost na duži rok, saopšteno je danas u Berlinu.

Kompanije se još uvek drže uprkos sankcijama koje ograničavaju trgovinu
 


Dve trećine tih preduzeća smatra da će imati stabilne finansijske rezultate za 2014. godinu, dok ostala trećina predviđa značajan pad svojih aktivnosti, navodi se u istraživanju Privredne komore Nemačke.


"Za sada možemo da kažemo da politički sukob EU i Rusije još ne utiče na nemačko-rusku trgovinu", izjavio je zamenik direktora Komore Rajner Zele.


"Međutim, pripremamo se za usporavanje poslovanja u drugoj polovini godine", dodao je Zele, navodeći da je istraživanje sprovedeno u 272 od ukupno 1.000 preduzeća rusko-nemačke Privredne komore.


Anketa je sprovedena u avgustu kada je usvojen prvi paket ekonomskih sankcija Rusiji.


Ukupno 58 odsto ispitanih firmi je reklo da ukrajinska kriza utiče na njihovo poslovanje, a 38 odsto da su direktno pogođeni sankcijama Rusiji uvedenim u avgustu.


"Industrija mašina i alata je posebno pogođena", rekao je Zele.


Gotovo četvrtinu nemačkih kompanija pogađa i ruska zabrana izvoza koja je uvedena kao odgovor na zapadne sankcije.


To istraživanje je objavljeno pošto je EU odobrila nove sankcije Rusiji koje će narednih dana stupiti na snagu. U znak odmazde, Moskva preti da će zatvoriti svoj vazdušni prostor za evropske aviokompanije.


"Ipak je suviše rano da se proceni uticaj novih sankcija i političkih tenzija", rekao je Zele i dodao da uprkos teškoj situaciji, 73 odsto ispitanika smatra da je potencijal ruskog tržišta i dalje jak, dugoročno gledano.


Nemačka je tradicionalno prvi ekonomski trgovinski partner Rusije, ali je Nemačka za Rusiju tek deseto izvozno tržište.


"Kina je sada zemlja koja ima najviše koristi od trenutno loših trgovinskih odnosa EU i Rusije", zaključio je Zele.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 17:14
ОСЕТИЋЕ ТЕ ВИ РУСКЕ САНКЦИЈЕ УСКОРО,ТРГОВИНА И ДАЉЕ ИДЕ,САЧЕКАЈ ТЕ РУСКИ ЕМБАРГО НА ОНО ШТО ШВАБСКА ИЗВОЗИ У РУСИЈУ,ЈЕР ДО САД ЈЕ ШВАБА УВОДИО САНКЦИЈЕ КОЈЕ ЊЕМУ ОДГОВАРАЈУ ДА ПОТЧИНИ СЕБИ ШУШУМИГЕ КАО ШТО ЈЕ ПОЉСКА,ЛИТВА,ЛАТВА,ЕСТОНИЈА,ГРЧКА,ШПАНИЈА,ЊИМА ЈЕ ИЗМАКАО ТЛО ПОД НОГАМА
Utorak 09.09.2014. 19:26
Dolazi zimaaaaa, duga i hladnaaaaaaaaaaa....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online