Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 11.09.2014.
09:51
N. Jokić - Vesti A

Kažnjavaju Ruse, uništavaju sebe

Uvodeći nove sankcije protiv Rusije, Evropska unija nastavlja strategiju udara ne samo na rusku, već i na sopstvenu ekonomiju. Zato ne čudi što je i ovog puta posle saopštenja o novim kaznenim merama Brisel ponovo požurio da "dospe vodu u vino", odnosno da razblaži celu stvar.

Evropska unija srlja u propast strategijom udara, ne samo na rusku, već i na sopstvenu ekonomiju
 

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da uprkos sankcijama,

"EU namerava da sarađuje sa Rusijom u cilju iznalaženja političkog rešenja za sukob na istoku Ukrajine".


Postaje sve jasnije da lideri EU posle oštrih izjava spuštaju ton da bi se opravdali pred glasačima u sopstvenim zemljama i objasne im zbog čega, u ime Evrope, uništavaju evropsku privredu.


Zemlje EU nejedinstvene su u odgovoru na pitanje do koje mere mogu i treba da žrtvuju sopstevene ekonomske interese radi savezništva sa SAD i radi podrške njihovoj uveliko privatizovanoj spoljnoj politici prema evropskom kontinentu.


Nove kaznene mere EU protiv Moskve uperene su protiv tri najveće ruske naftne kompanije koje su 50 odsto u državnom vlasništvu (Rosnjeft, Transnjeft i naftna sekcije Gazproma). Takođe, biće ograničen, ali ne i potpuno uskraćen njihov pristup finansijskim tržištima na Zapadu.


Sankcijama je obuhvaćena i roba za moguću dvostruku upotrebu - civilnu i vojnu - koja bi mogla veoma da pogodi rusko zdravstvo jer zdravstvene laboratorije u Rusiji 80 odsto zavise od isporuka sa Zapada.


Ipak, sankcije EU ne spominju ruski gas, valjda zato što bez njega ne mogu mnoge zemlje članice, poput Češke i Slovačke, koje su 100 odsto zavisne od uvoza iz Rusije.
Sve ovo najavljuje evropsko-rusku blisku budućnost zasnovanu na međusobnom iscrpljivanju.

Teške posledice

Jedna od posledica ovakve situacije jeste i slabljenje pregovaračke pozicije EU u tekućim, polutajnim pregovorima sa SAD, o stvaranju buduće evro-atlantske bescarinske zone - TAFTA, koja u EU ima mnogo protivnika. Prema nacrtu ugovora o bescarinskoj zoni koji je procurio u javnost, države EU faktički bi trebalo da prenesu vlast na multinacionalne kompanije i to bi bilo prisilno ujedinjenje EU i SAD, pri čemu bi za sve sporove bili nadležni američki privatni - takozvani arbitražni sudovi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.09.2014. 10:13
Potkupljena Bagra hoce da sankcionise da ubija da bombaruje.........UBILI SU BEZBROJ NARODA UNISTILI BEZBROJ DRZAVA...........Sve u ime njihovog sistema " zvana demonkratija" njihov vodja JE SOTONA-NJIHOVA SUDBINA........+ SMRT U PAKLENIM MUKAMA +
Četvrtak 11.09.2014. 11:40
БАТИНА ЈЕ ОДУВЕК ИМАЛА ДВА КРАЈА
Četvrtak 11.09.2014. 13:43
Trkom u EU u čeljusti aždaje:napred ludi mali narodi.Nestaće Vas nećete biti toga ni svesni za tili čas.Sremajte robovsku odeću.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online