Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 13.09.2014.
09:44
D. Lukić - Vesti A

Šta će biti sa kraljicom?

Uoči referenduma (18. septembar) na kome Škoti treba da kažu da li će i dalje da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu nastavlja se mrtva trka između dva tabora - unionista i secesionista. Unionisti, prema poslednjoj anketi, vode sa četiri procenta prednosti, ali to je na ivici statističke greške budući da i dalje postoji veliki broj neopredeljenih među Škotlanđanima.

Optimista: Škotski lider Aleks Salmond
 

U međuvremenu, suveren britanske unije, kraljica Elizabeta Druga, zvanično objavljuje da Bakingemska palata ne želi da utiče na tok referenduma i pored toga što je u pitanju i sam status dosadašnje britanske monarhije ukoliko Škotlanđani odluče da u istoriju pošalju 300 godina zajedničkog života s Engleskom.

Razoružani Englezi

Vlada Dejvida Kamerona u Vestminsteru vodi žestoku kampanju za očuvanje unije. Odlazak Škotske značio bi ujedno i ozbiljno slabljenje dosadašnje vojne i političke moći Britanije u svetu. Glavno uporište britanskog sistema atomskog odvraćanja smešteno je u nuklearnim podmornicama, u škotskoj bazi Klajd.

Kraljevska kuća je čvrsto vezana za Škotsku. Palata Balmoral u regionu Aberdina, u Škotskoj je najpoznatija kraljevska palata na Ostrvu, još iz vremena kraljice Viktorije.
Kraljica Elizabeta Druga svake godine provodi bar jednu sedmicu u palati Holilud u Edinburgu - zvaničnoj rezidenciji britanskog monarha u Škotskoj.


Vođa secesionista i Škotske nacionalne partije (SNP) Aleks Salmond izjavio je da u potpunosti poštuje ovu tradicionalnu vezu monarhije sa Škotskom. Navodi da bi, po njegovom mišljenju, kraljica bila "hepi" (srećna) ako bi bila i suveren nezavisne Škotske.


Mnogi secesionisti, međutim, ne dele ovo mišljenje i traže referendum na kome bi škotski narod odlučio da li da u tom slučaju kraljica bude i suveren nezavisne Škotske.


Deo separatističkog bloka, naročito levo orijentisani radikalni secesionisti, traže da se Škotska oslobodi monarhije i postane republika.

I MMF preti

Međunarodni monetarni fond je zaključio: "Odluka Škotske da izađe iz sastava Velike Britanije može izazvati kratkoročne negativne reakcije na tržištima zbog neizvesnosti oko buduće ekonomske politike Škotske."

 


Ankete pokazuju da je trenutno 54 odsto Škota za to da se sačuva monarhističko uređenje, dok je u Engleskoj taj odnos 77 prema 17 u korist monarhije. Prema ponudi škotskih secesionista, u slučaju otcepljenja, kraljica bi vršila dužnosti slične onima koje trenutno ima kao suveren u zajednici (komonvelt) sa Australijom i Novim Zelandom.

POVEZANE VESTI

Subota 13.09.2014. 10:22
Kraljici zelim sa skapa od tuge zbog rezultata referenduma!!
Subota 13.09.2014. 10:39
SA JUGOSLAVIJOM I KOSOVOM SU OTVORILI PANDORINU KUTIJU.I PUSTILI VRAGA IZ BOCE. NEKA SE ODVOJE I NEKA SE CEPAJU BAS KAO STO SE I SFRJ CEPALA U BOLU I KRVI.
Subota 13.09.2014. 15:55
Kraljici zelim da jos pozivi i da vidi kao joj se i Vels otcepljuje .... a posle moze u tri lepe.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online