Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 15.09.2014.
10:54 >> 14:52h
Beta, Srna A

Lideri: Svim sredstvima protiv "Islamske države"!

Američki državni sekretar Džon Keri sastao se sa ministrima spoljnih poslova više zemalja radi razgovora o načinima borbe protiv militanata iz organizacije "Islamska država". Međunarodna zajednica je obećala da će podržati borbu iračkih vlasti protiv džihadista iz Islamske države "svim neophodnim sredstvima", uključujući i vojnu pomoć.

Zadali glavobolje celom svetu: Pripadnici Islamske države
 

Na konferenciji o bezbednosti u Iraku učestvovalo je oko 30 arapskih i zapadnih zemalja kao i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu.

"Učesnici konferencije u Parizu rekli su da Islamska država predstavlja pretnju po Irak, ali i po čitavu međunarodnu zajednicu ... Obećali su podršku novoj iračkoj vladi u borbi protiv Islamske države svim neophodnim sredstvima, uključujući i odgovarajuću vojnu pomoć. Ta podrška biće data "uz poštovanje međunarodnog prava i bezbednosti civilnog stanovništva", piše u završnom tekstu skupa. 

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izrazio je zadovoljstvo što je na skupu učestvovalo "30 zemalja, koje su među najmoćnijim u svetu i koje su geografski i ideološki različite, ali su sve rekle 'Rešene smo da se borimo protiv Islamske države'".

"Mnogo smo jutros insistirali na neophodnosti obustavljanja finansiranja te terorističke grupe i uskoro će u tom smislu biti održana konferencija na inicijativu naših prijatelja iz Bahreina", dodao je Fabijus.

Ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan je rekao da se najavljeni letovi odvijaju u veoma ozbiljnoj situaciji i podstetio da je francuski predsednik Fransoa Oland u petak posetio Irak, i objavio spremnost Francuske da vojno i politički doprinese nalaženju rešenja krize, na zahtev vlasti u Bagdadu.

"Prema tome, budite spremni da intervenišete", rekao je ministar vojnicima u bazi koja se nalazi 30 kilometara jugozapadno od Abu Dabija.

U ovoj bazi su stacionirani francuski vojnici, šest borbenih aviona tipa "rafal", kao i avion za snabdevanje "boing C-135" i izviđački avion francuske ratne mornarice. Oko 750 francuskih vojnika nalazi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

SAD od 8. avgusta vode vazdušnu kampanju protiv Islamske države na severu Iraka, a više zemalja isporučuje oružje iračkim Kurdima koji se bore protiv džihadista.

"Islamska država" kontroliše velike delove Iraka i Sirije i, prema procenama američke Centralne obavještajne agencije, ova organizacija ima oko 30.000 boraca u regionu.

Od početka avgusta, američki borbeni avioni izvršili su oko 160 udara iz vazduha na položaje "Islamske države" u Iraku.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.09.2014. 11:16
Sve je to priča za naivne. Amerikanci ne napadaju ISIS, već traže izgovor za bombardovanje Sirije i slanje kopnenih snaga. Naravno, zašto da šalju amerikance ako mogu druge, pogotovo Kurde. Kada se Kurdi okrenu protiv Turske onda će njih bombardovati, a podržavati nekog drugog. ISIS je pre neki dan pretio Rusiji, a Izrael ni ne pominju, što govori da je igra namještena.
Ponedeljak 15.09.2014. 10:53
ал су се нашли,све мој до мојега
Ponedeljak 15.09.2014. 11:20
Gde DŽon DŽukela kefće,tu sreće nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online