Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 17.09.2014.
08:37
O. Ikodinović - Vesti A

Kijev sada navodno popušta

Status Donbasa je kamen spoticanja u pregovorima Kijeva i ustanika, čiji lideri su izjavili da pretenduju na čitavu teritoriju dve oblasti na istoku Ukrajine i da se neće saglasiti sa specijalnim statusom samo za deo teritorije koja se nalazi pod njihovom kontrolom.

Parlament u Kijevu: Usvojili sporni zakon
 

Poslanici Vrhovne rade Ukrajine juče su usvojili zakon o davanju posebnog statusa određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti na period od tri godine, kao i zakon o amnestiji, koji sprečava gonjenje i kažnjavanje "učesnika događaja na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti". Za zakon o specijalnom statusu glasalo je 277 poslanika od 450, a za zakon o amnestiji 287. Prema zakonu o specijalnom statusu za Donjecki basen, predlaže se i održavanje lokalnih izbora u tim regionima 7. decembra ove godine.

I dalje se gine

Najmanje tri osobe poginule su u jučerašnjem granatiranju Donjecka od strane ukrajinske vojske, uprkos tome što je na snazi dogovor o poštovanju prekida vatre, saopštili su lokalni zvaničnici. Oni su naveli da je u granatiranju povređeno još pet osoba. Još jedna osoba poginula je u Makijevki, selu kraj Donjecka. Oebs je saopštio da se režim o prekidu vatre na istoku Ukrajine redovno narušava.

Inicijativu je u parlament uneo ukrajinski predsednik Petro Porošenko na osnovu dogovora trilateralne grupe u Minsku, 5. septembra, čiji je cilj okončanje petomesečnog krvavog konflikta, podsećaju ruski mediji. U dokumentu projekta zakona navodi se da stanovnici Luganske i Donjecke oblasti imaju pravo na slobodu upotrebe ruskog ili bilo kog drugog jezika, a u određenim delovima regiona pojaviće se i narodna milicija.


Premijer Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko rekao je da bi trebalo sačekati da se zakon objavi i stupi na snagu. "Potom ćemo ga prevesti na ruski, pročitati i dati ocenu", dodao je on.


Premijer DNR je izrazio nadu da kao rezultat primene zakona o posebnom statusu Donbasa može doći do nezavisnosti DNR i LNR.


- Ukoliko su poslanici Vrhovne rade usvajanjem zakona glasali za našu nezavisnost, onda ga možemo pozdraviti - rekao je Zaharčenko.

Stiže oružje

Cinična i neodgovorna politika SAD dovodi svet na ivicu novog hladnog rata, smatra predsednik državne Dume Sergej Nariškin.
- Nedavni samit NATO-a samo je pogoršao situaciju. Mi iz različitih izvora čujemo da je kijevskom režimu obećana isporuka oružja iz nekih država članica tog bloka, a to može prerasti u mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine. Otvoreno govoreći - saučesništvo u ratnim zločinima koji se tamo čine - rekao je Nariškin na otvaranju jesenje sednice državne Dume. Zapadne agencije javljaju da je Izrael odbio ponudu za isporuku oružja Ukrajini, zbog bojazni da bi to pokvarilo odnose sa Rusijom.


Ruska agencija RIA Novosti navodi da je status Donbasa kamen spoticanja u pregovorima Kijeva i ustanika, čiji lideri su izjavili da pretenduju na čitavu teritoriju dve oblasti na istoku Ukrajine i da se neće saglasiti sa specijalnim statusom samo za deo teritorije koja se nalazi pod njihovom kontrolom.


Ukrajinski predsednik Porošenko je, s druge strane, naglasio da je njegov zadatak da sačuva "suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

POVEZANE VESTI

Sreda 17.09.2014. 08:43
Kijevska hunta je prdnula u cabar !
Sreda 17.09.2014. 09:35
Kao Ukrajinska vlada nesto sama odlucuje? Da isto kao i siptarska ( ali i nasa). Sve je ovo deo igre amera. Prvo kao nesto ponude sto nije prihvatljivo pa onda krive drugu stranu da je odbila ponudjeno.
Sreda 17.09.2014. 09:51
Pregovori pod uslovima zapadne"demokratije" nikad nikom nisu donjeli ništa dobro. Oni razumiju samo jezik sile jer sa tog stanovišta i nastupaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online