Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.09.2014.
03:31
B. B. A

Dupli pasoš samo ograničeno

Kratko pre letnje pauze, nemački parlament je izglasao nacrt Zakona o državljanstvu, po kojem se pod određenim uslovima reformiše tzv. opciono pravo i omogućava deci stranaca da pored nemačkog zadrže i državljanstvo roditelja.

Mnoge dileme su ostale: Zasposleni u nadležnim službama su na velikoj muci

Pre ovih izmena sva deca migranata rođena ili odrasla u Nemačkoj morala su da se između svoje 18. i 23. godine odluče za jedan od dva pasoša. Ukoliko su želeli da zadrže istu nacionalnu pripadnost kao i njihovi roditelji, u tom slučaju su gubili nemačko državljanstvo. Međutim, i ove izmene su izazvale dosta pogrešnih tumačenja.


O ovoj temi su se godinama vodili politički i međupartijski sporovi, pri čemu su nemački socijaldemokrati insistirali da se "opciono pravo" u potpunosti ukine, dok su demohrišćani pokušavali da to na svaki način izvrdaju.

Kompromis koji je postigla velika koalicija početkom aprila na sva zvona je oglašavan kao ispunjenje predizbornog obećanja socijaldemokrata, ali su očekivanja u velikoj meri izneverena. Mnoge dileme, za koje se očekivalo da budu rešene i dalje su ostale, a čak je i nadležnim službama, koje su zadužene za sprovođenje zahteva za dobijanje državljanstva, u početku bilo nejasno kako protumačiti neke odredbe.

Zaposleni u ovim službama su se našli na velikoj muci otkako su nemački mediji protumačili da od sada svi mladi koji imaju osam godina boravka ili šest godina školovanja u Nemačkoj mogu da zatraže dvojno državljanstvo, pošto sada moraju da objašnjavaju i uveravaju roditelje da to nije tako.


Zbog toga je na internet stranicama resornih službi (u konkretnom slučaju berlinske opštine Mite) velikim crvenim slovima napisano upozorenje: "Pažnja, važne primedbe za planirano uvođenje dvojnog državljanstva."

Samo dve kategorije

Sajt berlinskog ureda upozorava da samo oni koje ulaze u ove dve kategorije dolaze u obzir za dobijanje odobrenja da imaju dva pasoša.
"Ukoliko ne spadate u krug ovih osoba i, na primer, prvi put ste zatražili nemački pasoš ili već imate nemačko državljanstvo koje ste dobili po nekom drugom paragrafu od navedenih, vaša pravna situacija je nepromenjena. Nisu planirane nikakve zakonske izmene koje bi mogle da vam donesu dvojno državljanstvo", kaže se u ovom upozorenju brojnim zainteresovanim mladim strancima.


U ovom tekstu se doslovce kaže:
"U brojnim, delimično potpuno zbunjujućim novinskim člancima, širi se informacija da će u Nemačkoj rođeni i odrasli mladi nemački državljani ubuduće imati mogućnost da imaju dvostruko državljanstvo (ili kako se to u žargonu kaže duple pasoše). To nije tačno. Savezna vlada je uložila napore da izvrši reformu takozvanog opcionog prava, definisanog u paragrafu 29 Zakona o državljanstvu."


U daljem tekstu se daje detaljna informacija o tome koje grupe su obuhvaćene novim propisima o "opcionom pravu". Ima ih samo dve. Pojednostavljeno rečeno, u jednoj su deca rođena posle 2000. godine koja dobijaju nemačko državljanstvo pod uslovom da je jedan od roditelja Nemac ili da barem jedan od roditelja u trenutku rođenja deteta ima najmanje osam godina regularnog boravka u Nemačkoj. Ta deca više ne moraju da se odluče za jedan od pasoša između 18. i 23. godine, nego mogu da zadrže i nemački i pasoš zemlje porekla njihovih roditelja.


U drugoj grupi su deca koja su rođena pre 2000. godine i koja su kao mala došli sa roditeljima u Nemačku. Oni mogu da, pored pasoša zemlje iz koje su došli, dobiju i nemački pasoš ako su u trenutku rođenja njihovi roditelji osam godina živeli u Nemačkoj ili imali stalnu dozvolu boravka, ili su državljani Švajcarske.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.09.2014. 04:10
Lakse ih je tako proterati kada za to dodje vreme, a vreme je blizu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online