Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 18.09.2014.
08:46
O. Ikodinović - Vesti A

NATO "gura" Kijev u rat

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da ako bi Zapad prestao da koristi "lošu logiku sankcija i pretnji" protiv Rusije, i dalje je moguće obnoviti poverenje, kakvo je postojalo ranije, a koje je imalo čvrst temelj međusobne saradnje.

Nema dokaza protiv Moskve : Sergej Lavrov
 

- Očigledno je da trenutni odnosi između Rusije i EU nailaze na ozbiljno testiranje izdržljivosti. Destruktivna linija evropskih partnera u vezi sa unutrašnjom ukrajinskom krizom, korišćenje dvostrukih standarda u ocenama situacije u Ukrajini, pokušaji pritisaka sankcijama, ozbiljno potkopavaju poverenje prema Evropi. Istovremeno siguran sam da tačka posle koje nema povratka u našim odnosima nije pređena - rekao je Lavrov.


On je izrazio nadu da će preovladati zdrav razum među zapadnim političarima, koji sprovode "destruktivnu liniju sankcija" i koji šalju signal direktne podrške "partiji rata" u Kijevu.

Desnica je besna

Neonacistička organizacija Desni sektor protestvovala je juče u Kijevu, zahtevajući od predsednika zemlje Petra Porošenka da ne potpiše usvojeni zakon o posebnom statusu delova Donbasa i amnestiji učesnika događaja u istočnoj Ukrajini.

- U Vašingtonu i Briselu moraju da shvate da mi zadržavamo pravo da uradimo sve što je potrebno da bismo zaštitili svoje pravne interese, uključujući interese nacionalne bezbednosti u svim njenim dimenzijama - upozorio je Lavrov.


On je kazao da je NATO odigrao destruktivnu ulogu u ukrajinskoj krizi i da faktički podstiče Kijev na nasilno rešavanje konflikta.


- Privlači pažnju destruktivna uloga NATO-a tokom čitave unutar ukrajinske krize. Između ostalog, Alijansa je krenula sa jačanjem vojnog potencijala Ukrajine, koji se, kao što je poznato, koristi protiv civila. Rukovodstvo NATO-a podržava namere država - članica da u većem obimu snabdevaju Ukrajinu specijalnim sredstvima, vojnom opremom, koje ukrajinske vlasti mogu upotrebiti za unutrašnju represiju. Na taj način Kijev se faktički podstiče na nasilno rešavanje konflikta - rekao je šef ruske diplomatije.


On je ocenio da planovi održavanja manevara zemalja Alijanse sa Ukrajinom na ukrajinskoj teritoriji, "ne doprinose mirovnom procesu i samo produbljuju raskol u ukrajinskom društvu". Lavrov je istovremeno odbacio optužbe za rusko vojno mešanje u Ukrajini kao deo informativnog rata. On je naglasio da su mnogi navodi Zapada protiv Rusije neosnovani. Konkretno, tvrdnje da su ruske trupe bile uvedene na teritoriju Ukrajine.

Treći konvoj

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da će Rusija sa svoje strane nastaviti da pruža pomoć stanovništvu Donbasa. Moskva je juče najavila da će do kraja nedelje poslati treći konvoj humanitarne pomoći stanovništvu istočne Ukrajine. Zapadna politika sankcija ukazuje na to da za SAD i evropske zemlje sudbina Ukrajine nema nikakvog značaja, izjavio je predsednik Odbora Državne dume RF za međunarodne poslove Aleksej Puškov.

- Optužbe na račun Rusije za vojno mešanje u konflikt, čuju se ne prvi put - od samog početka krize optužuju nas praktično za sve. Oni nikada nisu predstavili činjenice. Nedostatak dokaza, prećutkivanje i iskrivljavanje istine - karakteristična je crta pozicije SAD i nekoliko evropskih zemalja - rekao je Lavrov.


Osim toga, on je pozvao Kijev da napravi ispravan izbor o sudbini cele zemlje. Sada, kako je rekao, vlada Ukrajine rizikuje da "uklizi u autoritarnost i nacionalno-radikalnu diktaturu", ukoliko ne stavi naglasak na regulisanje unutrašnjeg oružanog konflikta I interese civila.


U tu svrhu, "bez izuzetka spoljni igrači moraju da pokažu uzdržanost", koja se po njegovom mišljenju "nažalost, ne vidi". Umesto toga, Zapad "nerazumno voli da svu odgovornost za ono što se dešava prebacuje na Rusiju", dodao je on.


Lavrov je istakao da se sada pojavila realna šansa za prekid bratoubilačkog rata, za šta je potrebno da se paralelno sa održanjem primirja što pre pokrene otvoreni dijalog uz učešće svih regiona i političkih snaga.


- Naša pozicija je potpuno jasna: želimo mir u Ukrajini koji je moguće dostići samo putem širokog nacionalnog dijaloga - kazao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.09.2014. 09:01
Zlocinacko zapadno kriminalno udruzenje KORISTI ZNAKOVE HITLEROVE NEMACKE!!!!!!!!!............Valjda je svakom JASNO DA SE BORBA VODI IZMEDJU DOBROGA I ZLA.............nato je djavo koji MORA POD HITNO BITI UNISTEN!!!!!!!!!!!
Četvrtak 18.09.2014. 09:00
Opet nisi uzeo terapiju ...
Četvrtak 18.09.2014. 14:37
Da zamolim sve komentatore da na postavljene komentare NATO I amerike ne odgovaraju , jer imaju za cilj da provociraju te tako lise ucesnike normalnih komentara.Zato vas molim ne odgovarajte samo im dodijeliti minus i ne citati njihovo misljenje.To su neki Hrvatski gadovi koji su nas Bosnjake dva puta prevarili u poslednjih 75 godina...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online