Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 18.09.2014.
10:24
Blic A

Talas separatizma u Evropi: Od Kosova do Krima

Škoti danas odlučuju o nezavisnosti i rezultati anketa govore da su moguća oba ishoda. U većini evropskih država vlade izražavaju nadu da će na referendumu pobediti opcija za ostanak Škotske u Britaniji - navodi portal "Gejtstoun institut".Šktoski put u nezavisnost

Škotska bi mogla biti još jedna u nizu zemalja koja je proglasila nezavisnost

Škotska nezavisnost predstavljala bi katastrofu za NATO, jer su zagovornici samostalnosti jasno rekli da žele da celokupno britansko nuklearno oružje bude uklonjeno sa njihove teritorije.

Nezavisnost Škotske najverovatnije bi dovela pod znak pitanja niz granica u Evropi.

Tokom prošle sedmice, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer prekršio je nemačku posleratnu politiku i umešao se u britanska dešavanja. Berlin se nada da će na referendumu u Škotskoj biti negativan odgovor.

U novembru će u španskom regionu Kataloniji biti održan sličan referendum, ali konsultativnog karaktera. Katalonski zagovornici samostalnosti dobili bi dodatni podstrek u slučaju pozitivnog ishoda referenduma u Škotskoj.

Po principu "domino efekta", naredna bi bila Belgija, gde je na izborima održanim u junu prošle godine Flamanska stranka postala najjača.

U Francuskoj su jaki separatistički pokreti u Bretanji i na Korzici. Italija ima problem sa Južnim Tirolom, gde većina stanovnika govori nemački jezik.

Veliki je broj Šveđana na istoku Finske i veliki je broj Mađara u susednim zemljama.

Mir i stabilnost u Evropi od okončanja Drugog svetskog rata izgrađen je na nepovredivosti posleratnih granica. Iako su se SSSR, Čehoslovačka i SFRJ raspale nakon pada komunizma 1989. godine, u principu, većina država i dalje poštuje granice.

SSSR, Čehoslovačka i SFRJ bile su tri relativno mlade federacije i sve su stvorene nakon 1918. godine. Jedini izuzetak do sada je samoproglašena nezavisnost Kosova od Srbije 2008. godine.

Protov samoproglašenja nezavisnosti Kosova bili su Španija i Rusija, koja je, kao jedan od argumenata navela nepovredivost posleratnih granica.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je 2008. godine da bi "nezavisnost Kosova mogla biti početak kraja Evrope".

Prisajedinjenje Krima opravdano je "kosovskim presedanom", koji su, prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, "svojeručnio stvorili zapadni partneri".

Ukoliko na referendumu u Škotskoj bude pozitivan odgovor za nezavisnost, Zapad gubi argument za uskraćivanje prava na osamostaljenje i Krimu i drugim regionima.

Kijev će, naravno morati da prihvati slične referendume, jer, ukoliko je London odobrio, kakav argument za suprotno može da iznese Ukrajina?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.09.2014. 10:24
Zapadna evropa će platiti na kraju račun za svoju podršku americi zbog otimanja KiM srpske svete zemlje, srpske Sparte.
Četvrtak 18.09.2014. 10:25
U većini evropskih država vlade izražavaju nadu da će na referendumu pobediti opcija za ostanak Škotske u Britaniji - navodi portal "Gejtstoun institut".Šktoski put u nezavisnost...a u YU su se utrkivali ko će prije odmah poslije Njemačke da prizna novonastale, samoproglašene državice ! Kakav paradoks, trebalo bi ih pitati za objašnjenje !
Četvrtak 18.09.2014. 10:41
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je 2008. godine da bi "nezavisnost Kosova mogla biti početak kraja Evrope".реко вам лепо човек шта вас чека
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online