Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 18.09.2014.
10:57
Srna A

Kijev daje veću automomiju Donbasu

Ukrajinska vlast novim zakonima daje proruskim delovima u Donbasu veću autonomiju, policiju, specijalne veze sa ruskim regionima i lokalne izbore u decembru, a predviđena je i amnestija.

Novi zakon koji je predložio Petro Porošenko izazvao je oprečne stavove
 

Novi zakoni, konkretno, daje pobunjenim regijama samoupravu na period od tri godine i dopušta "jačanje odnosa" sa susednim ruskim regijama. Odobreno je i formiranje policije regija Donbasa.

Daje se amnestija svim prorusima koji su sudelovali u borbama zadnjih pet meseci, izuzev onima koji su bili uključeni u čisto kriminalne radnje ili onim koji su, ako se dokaže, bili upleteni u rušenje malezijskog putničkog aviona "MH17".

Ova zakonska ponuda za ustanike u Donbasu - nije dovoljna.

Lider antikijevskih snaga iz Donjecka Andrej Purgin poručuje da "osnovni deo dokumenta, koji predviđa da snage Donbasa ostanu na ukrajinskoj teritoriji, nije prihvatljiv".

Glavni lider Narodne Republike Donjeck, premijer Aleksandar Zakarčenko, nije toliko strog i ističe:

"Neka prvo Porošenko stavi potpis na taj zakon, neka se zakon objavi i stupi na snagu. Onda ćemo ga prevesti na ruski, pročitati i iznijeti svoj stav".

S druge strane, Porošenko je suočen i sa nezadovoljstvom ukrajinskih političkih partija.

Uticajni lider ultra-nacionalističke stranke "Sloboda" Oleg Tanjigbok smatra da je "pogrešno glasati o kapitulaciji nakon svih gubitaka".

"Treba nam mir, ali ne po svaku cenu. Smatramo kako su ovi predlozi zakona potpuna kapitulacija" - rekao je on.

Sličnog stava su i pripadnici stranke "Domovina" koju predvodi Julija Timošenko. Njihov zastupnik Andrej Senčenko kaže da "niko predsedniku Porošenku nije dao za pravo da sudbinu naroda Donbasa stavi u ruke terorista".

"Ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, doći će samo do eskalacije sukoba" - upozorava on.

Ukrajinski politički analitičar Vladimir Fesenko ocenjuje da su ovi zakoni pokušaj stvaranja postepenog mirovnog rešenja za krizu u Donbasu.

"Treba biti jasno da druge varijante donose ili zamrznuti sukob ili rat u kojem bi Ukrajina mogla potupuno da izgubit Donbas, a možda i više" - upozorava Fesenko.

Za zakon o većoj autonomiji glasalo je 277 od 450 poslanika u ukrajinskom paralmentu - navode ukrajinski mediji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.09.2014. 11:00
Надам се да је фашиста Порошенко ово одштампао на квалитетном гуз папиру. Да има бар неку вредност и примену.
Četvrtak 18.09.2014. 11:06
ја фина папира за председникову гузу а кад за то дође време ,преговори ће се водити у Кијеву,о капитулацији фашиста из католичке западне Украјине
Četvrtak 18.09.2014. 11:12
Zasto BETA preko svoga jedinog dobavljaca medijskih vesti A.P-sa nije objavila, da je rok za inplementaciju zakona koji nije jos stupio na snagu 3 godine?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online