Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 19.09.2014.
10:18
B92 A

"Britanija na aparatima za veštačko disanje"

List "Ekonomist" ocenjuje da je posle škotskog "ne" na referendumu Velika Britanija preživela, ali da je ostala na aparatima za veštačko disanje".

Velika Britanija je preživela referendum za nezavisnost Škotske
 

"Zastava unije će se i dalje vijoriti. Osiguran je nastavak zemlje koja je uobličavala svet i koja ima još kapaciteta. Sačuvan je britanski identitet koji više od trećine Škota, Engleza, Velšana i Severnoiraca smatra veoma važnim. Ali, da je 200.000 ljudi više zaokružilo da, te dragocene vrednosti bi bile oštećene ili uništene, i Britanija sa njima", piše list.

U prvoj analizi nakon što je Škotska na referendumu odlučila da ne izađe iz Velike Britanije, "Ekonomist" na svom blogu posvećenom britaniji "Blajtli", piše da uprkos velikom naletu "kampanje za da", poslednje ankete i konačni rezultat pokazuju da ishod i nije bio previše neizvestan.

Komentarišući referendumsku noć, ali i finiš kampanje, list ocenjuje da je uloženo mnogo energije, da je zakucano na mnoga vrata, a da su predvodnici "kampa da" osim SNP bile i mnoge druge grupe.

Kao jednu od ključnih figura u danima pred referendum, list vidi bivšeg premijera Gordona Brauna, koji je uneo živost među unioniste i trgnuo mnoge porukom da zagovornici nezavisnosti obećavaju "ekonomsko minsko polje na kome problemi mogu da eksplodiraju u svakom trenutku i otvaraju ekonomska vrata ka podrumu iz koga se možda nikada nećemo izvući".

Osim toga, navodi se, Braun je na nalet "da" odgovorio paničnim obećanjem širih ovlašćenja škotskom parlamentu, što su podržali Braunov naslednik Dejvid Kameron i njegovi rivali Ed Miliband i Nik Kleg.

"Sva trojica lidera su obećali da će Škotska imati šira ovlašćenja, da će dobijati više novca od poreza i teško je to sada povući. To bi bila smrt za njihove partije u Škotskoj. Ipak, ispunjenje obećanog u Škotskoj teško da će biti brzo sprovedeno, zbog toga što se i u Engleskoj traže nova ovlašćenja", navodi "Ekonomist".

Uz ocenu da će pregovori će biti teški, da se novi sporazumi možda neće sprovesti do izbora koji su zakazani za devet meseci, list piše da se to ipak mora dogoditi.

"Britanija zavisi od toga. Milioni Škota su upravo glasali za izlazak, znajući čak i da bi zbog toga bili siromašniji. Zaustavila ih je samo visoka izlaznost penzionera, jedine starosne grupe koja je velikom većinom glasala za uniju. To, u noći velikog olakšanja za mnoge Britance, je šokantno. To znači da je britanska nacija preživela, ali da ostaje na aparatima za veštačko disanje", zaključuje list.

POVEZANE VESTI

Petak 19.09.2014. 10:53
ШКОТЕ СУ НАМАРЧИЛИ АЛИ СРБЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НЕЦЕ МОЋИ! РЕЗУЛТАТИ ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ОВАКО 95% ЗА и 5% ПРОТИВ НЕЗАВИСНОСТИ, ХАХХАХАХАХАХАХАХА ПА НЕКА ПЛАЧЕ batadizel, eugen,eujo,velika amerika, nato И сличне будале и паћеници. Бухахахахах!!!!!!
Petak 19.09.2014. 10:47
ŠKOTI su svoje rekli i NEKA IM BUDE . Sada treba i SRBI IZ REPUBLIKE SRPSKE PO ISTOM SCENARIJU DA KAŽU SVOJE I NEKA I NJIMA BUDE ONAKO KAKO IZGLASAJU .
Petak 19.09.2014. 10:46
U svim horor filmovima zlo opstaje.Izgleda da u tome leži debela istina..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online