Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 21.09.2014.
08:17
Beta A

Atali: Ponižavanja Rusije vodi u svetski rat

Geopolitika ponižavanja Rusije, koju sprovodi Zapad, bi, ako se nastavi, "kao prirodna posledica dovela do trećeg svetskog rata", upozorio je komentator francusko-belgijskog nedeljnika Vif-Ekspres Žak Atali.

Jedan od najumnijih ljudi sadašnjice tvrdi da nije pametno "čačkati mečku" (Rusiju)
 

Atali, bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj i svojevremeni savetnik francuskog predsednika Fransoe Miterana, predočava da "nije malo onih tu i tamo koji bi blagonaklono gledali na to da jedna međunarodna zategnutost postane tako jaka da omogući da se zbrišu strašni zupčanici finansijske krize, zaposle industrije naoružanja i usput štediše opljačkaju porezima ili odlaganjem plaćanja državnih dugova, u ime navodne nužnosti odbrane otadžbine u opasnosti".

- Posebno Sjedinjene američke države, geografski udaljene od budućih ratnih poprišta, a kojima skoro da više nisu potrebni izvori energije na Srednjem istoku ili Srednjoj Aziji, opasno se igraju tom strategijom, navodi Atali i ističe da ta strategija Amerikancima može pomoći da prevaziđu svoju finansijsku krizu, dok bi za Evropljane bilo samoubilački da ih u tome oponašaju, a oni glupo dozvoljavaju da u to budu uvučeni.

Da se situacija u to ne izrodi, nužno je da Zapad s Arapima, Turcima i Rusima postupi isto kao s Nemačkom 1945-e, a to je da ih uvažava, ne prekida nikakvu vezu, održi ih u krugovima moći, ponudi im zajedničke projekte, smatra komentator francuskog Ekspresa i belgijskog izdanja tog nedeljnika.

Ukazujući na pogubne istorijske posledice i ratove koji su bili izazvani ponižavanjem poraženih ili potencijalno moćnih nacija, Atali podvlači da sada "posebno s Rusima treba prekinuti bojkot kojisamo šteti Evropi i pridružiti Ruse ratnim naporima za bitku protiv ekstremnog islama, s kojim se oni sučeljavaju svakodnevno na Kavkazu"
 

Jer, kako stavlja do znanja, ponižavati Rusiju s namerom da se ona izoluje od sveta, a pod izgovorom da Rusija nije pristala na to da se prema rusko govorećim Ukrajincima postupa kao s građanima drugog reda, može je gurnuti u to da postane neprijatelj, s kojim će se jednog dana morati boriti.

Posebno je glupo što Poljaci, smatra Atali, sve čine da izoluju Rusiju, kao što je Francuska učinila sve da oko 1920-e izoluje Nemačku, poraženu u Prvom svetskom ratu.

Francuska treba da bude pametna

Atali, za koga ugledni američki časopis Forin polisi kaže da je jedan od sto najumnijih intelektualaca u svetu, dokaz za pretnju da se današnja situacija u Evropi izrodi čak i u svetski sukob, vidi u tome "što se u Vašingtonu i Moskvi čuju najgora nacionalistička,
tvrdnjama o zaveram nabijena i ratnohuškačka stanovišta".

- A to najprostijim uzajamnim zahuktavanjem gluposti i osećanja poniženosti može dovesti do najgoreg, poručio je Atali i zaključio da bi Francuska mogla, morala, da odvažno predloži promenu te doktrine…i da ima hrabrosti da raskine s onim kud su se zaputili ostali Evropljani i stane na čelo geopolitike uvažavanja, čak i po cenu da neko vreme ostane sama .

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.09.2014. 08:37
Европо освести се!!! Америка ће те "стара дамо"у зло одвести.
Nedelja 21.09.2014. 09:33
ПРОБАЛИ СУ ДА РУСИЈУ ПОНИЗЕ И НАПОЛЕОН И ХИТЛЕР,УНАПРЕД СЕ РАДОВАЛИ КАО ОВИ НАЦИСТИ ДАНАС ПРЕДВОЂЕНИ ВАШИНГТОНСКОМ ЧАЂАВОМ СОТОНОМ,АЛИ СВИ ЗНАМО КАКО СУ СЕ СА ИСТОКА СВИ ВРАЋАЛИ ПОДВИЈЕНА РЕПА КО СЕОСКЕ ЏУКЕЛЕТИНЕ
Nedelja 21.09.2014. 08:36
Ti si pizda koja podjebava i posle brise komentare... A I GLUP SI. Tacnije ,,podguzna muva,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online