Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 22.09.2014.
11:48
Beta A

Zapad ima pametnija posla od Rusije

Dok se svetski lideri ove nedelje okupljaju u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, SAD i njihovi evropski saveznici su preokupirani pokušajem da zaustave napredovanje vojske ekstremističke organizacije "Islamska država", da spreče dalje širenje epidemije ebole i da postignu napredak u nuklearnim pregovorima sa Iranom. To će verovatno odvratiti pažnju od prisustva Rusije u susednoj Ukrajini, analizira novinska agencija AP.

Dešavanja na relaciji Rusija - Ukrajina manje bitna od invazije Islamske države, ebole i eventualnog nuklearnog dogovora sa Iranom
 

Dok je pažnja usmerena drugde, Rusi konsoliduju aneksiju Krimskog poluostrva, duboko umešani u metež na istoku i jugu Ukrajine, u nadi da će je sprečiti da napusti orbitu Kremlja.

Rusija se već razgnevila zbog toga što je NATO u protekle dve decenije privukao sebi nekadašnje sovjetske satelite u Istočnoj Evropi i na Baltiku. Kremlj insistira da mu je, posle raspada Sovjetskog Saveza, obećano da se to neće desiti i daje sve od sebe da spreči da se to dogodi i sa Ukrajinom.

Šta više, kaže američki univerzitetski profesor Kit Darden:

Putin nije otišao na GS UN niti će

Vladimir Putin, ruski predsednik, neće biti u Njujorku na Generalnoj skupštini UN. Kremlj će predstavljati ministar inostranih poslova Sergej Lavrov koji će, kaže Vajs, biti u defanzivi dok bude tvrdio da se "Rusija u Ukrajini ponaša na normalan način". Ali, potezi Rusije u Ukrajini verovatno neće biti u centru pažnje svetskog skupa.

 

"Njihova strategija sve vreme je da tvrde da ono što su uradili na Krimu nije neuobičajeno. Intervencija nije neobična za velike sile. SAD su stalno intervenisale u Latinskoj Americi. Ukrajina, kažu, jeste njihova interesna sfera".

S obzirom na haos u drugim delovima sveta, kaže Endrju Vajs, iz Karnegijeve zadužbine, "ne mogu da kažem da su ruski izazovi i pitanja u centru pažnje. Ukrajina je krizom na Bliskom istoku i epidemijom ebole u izvesnoj meri već potisnuta iz središta pažnje javnosti. Ne mislim da će Ukrajina biti toliko važna kao te teme".

Rusi će verovatno imati primedbe na pretnju SAD da će bombardovati Siriju da bi oterale borace "Islamske države". Ali, pošto se pažnja u Siriji pomerila s brutalnosti režima predsednika Bašara Asada nad pobunjenicima, podrška koju mu Rusija pruža verovatno neće doći do izražaja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.09.2014. 11:58
Zapad ima pametnija posla od Rusije............TAKO NESTO BEZOBRAZNO MOZE SAMO DA DODJE OD NEKOG NACISTE............U PREVODU BI ZNACILO ZAPAD ZLOCINACKI JE POUBIJAO DOVOLNJO CIVILA ZAVADIJO MIRNU ZEMLJU ...PREBACIJO TONE NAORUZANJA U BLIZINI RUSSIJE....OTVARA NOVE BAZE.....FORMIRA 5 OBTOBERACKI OTPAD RADI RAZBIJANJA RUSSIJE ITD...........PITANJE?.......KO SME OVAKAV NASLOV DA NAPISE!.............JEDINO OTPORAS KOJI SE SPREMA ZA PARADU SIDASKU!!!
Ponedeljak 22.09.2014. 12:35
Zapad ima pametnija posla od Rusije.O bože!Kome oni bacaju prašinu u oči.Tobož bave se tom islamskom državom,a oči su im širom otvorene i uprte na Rusiju.nikad oni neće odustati od Rusije,a koliko će uspeti vreme će pokazati.Nadam se,a i želum da vreme radi za Ruse.
Ponedeljak 22.09.2014. 14:00
Запад не може нађе издајнике у Русију као у Србију што је нашо СЛОБОДАНА и ДОС
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online