Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.09.2014.
02:16
Vesti A

Muslimani izazvali pobunu u zatvoru

U zatvoru sa maksimalnim merama obezbeđenja u Golburnu u Australiji čuvari su morali da koriste suzavac da bi zaveli red u vreme najveće pobune zabeležene za poslednjih deset godina.

Zatvor u kojem je izbila pobuna
 

Uz povike "Alahu akbar", zatvorenici naoružani ručno izrađenim oružjem, pretili su čuvarima i probili unutrašnju ogradu u najstrožem zatvoru u Novom Južnom Velsu koji je od tada potpuno blokiran. U njega su pozvani policajci da istraže događaje.
Do pobune je došlo kada su zatvorske vlasti zabranile muslimanska molitvena okupljanja po zatvorima u državi, verujući da služe islamskim ekstremistima za planiranje zavera i napada napolju.


Inače, u celokupnom zatvorskom sistemu tenzije su narasle, pošto su federalni i policajci NJV pojačali nadzor nad osumnjičenim teroristima i bilo kim drugim, unutra ili izvan, koga smatraju njihovim saradnikom. Ova mera stupila je na snagu pošto je nivo pripravnosti na teroristički napad podignut na crveni nivo.

Četvoro povređenih

Posle incidenta, sedmorica vođa odvojeni su, a četvoro učesnika dobilo je tretman zbog manjih povreda. Uprava korektivnih službi potvrdila je da je koristila hemikalije protiv zatvorenika koji su prouzrokovali štetu, ali poriče da je gužva bila religiozno motivisana.

Kako mediji saznaju, nasilje u Golburnu započelo je u krilu sa maksimalnim obezbeđenjem oko tri po podne u subotu, kada je jedan broj vođa odbio da se postroji za popodnevnu smotru.


Varnica koja je upalila nezadovoljstvo bilo je navodno odbijanje zahteva manjeg broja zatvorenika za dobijanje povlastica. Situacija se odatle, međutim, brzo preokrenula u opštu pobunu uključujući i "religijsku vezu".


- Pitanje nije bilo vezano za muslimane, ali su muslimani bili ti koji su se priključili vičući o Alahu. Odbili su da uđu u ćelije. Odbili su da se postroje i onda je sve eksplodiralo - rekao je izvor "Dejli telegrafa".


U pobuni nisu učestvovali osuđeni teroristi u delu "Supermaks" koji su pod stalnom prismotrom. Među njima je u Mohamed ali Elomar koji služi 21-godišnju kaznu zbog liderske pozicije u terorističkoj zaveri 2005. On je ujak bivšeg boksera Mohameda Elomara, jednog od australijskih džihadista koji se trenutno bori u redovima Islamske države u Siriji.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.09.2014. 09:16
Аустралијанци, здраво да их носите. Примили сте исламце као неки основ за мултикултурно друштво, а нисте знали да ћете добити терористе. Једини излаз Вам је да позовете у помоћ Шиптаре јер сте одмах потрчали да признате Косово па им је обавеза да Вам се захвале некако.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online