Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 23.09.2014.
12:51 >> 13:39h
Beta A

SAD počele bombardovanje, ginu teroristi, ali i deca

Koalicija predvođena SAD izvela je jutros prve vazdušne napade na položaje ekstremističke organizacije Islamska država na severu i istoku Sirije, a sirijske vlasti su istakle da podržavaju "sve međunarodne napore" u borbi protiv terorizma.

Marš pripadnika Islamske države u Raki, prestonici samoproglašenog kalifata
 

U napadima na Islamsku državu učestvuju SAD i njihovi arapski saveznici - Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Meta napada je i Front Al Nusra, sirijski ogranak terorističke organizacije Al Kaida, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za zaštitu ljudskih prava koja navodi da je poginulo 30 pripadnika Al Kaide i osam civila, uključujući troje dece.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da podržava "sve međunarodne napore" u borbi protiv džihadista iz Islamske države i Fronta al Nusra.

Putin: Ne napadat bez dozvole Sirije

Predsednik Rusije Vladimir Putin usprotivio se vazdušnim udarima na uporišta Islamska država u Siriji, pre nego što odobrenje za to ne da Damask. Kako se navodi u saopštenju Kremlja, Putin je noćas u telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom naglasio da vazdušni udari na uporišta Islamske države na sirijskoj teritoriji "ne treba da se izvedu" pre nego što na to pristanu sirijske vlasti.

"Sirija podržava sve međunarodne napore za borbu protiv terorizma Islamske države i Al Nusre, insistirajući na poštovanju nacionalnog suvereniteta i međunarodnih zakona", preciziralo je ministarstvo.

Sirijsko ministarstvo je nešto ranije saopštilo da su SAD obavestile vladu u Damasku o pokretanju udara. "Amerikanci su juče obavestili predstavnika Sirije u UN da će početi napade protiv teorrističke organizacije Islamska država u Raki", dodaje ministarstvo.

Pentagon je precizirao da u napadima učestvuju lovci, bombarderi, a da se rakete "tomahavk" ispaljuju sa ratnih brodova u Crvenom moru i Persijskom zalivu. Pet "partnerskih zemalja" - Jordan, Bahrein, Katar, Saudijska Arabija i UAE, "učestvovalo je i podržalo" te napade. Jordan je potvrdio učešće u napadima.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika Pentagona, meta napada su bili prvenstveno položaji Islamske države u Raki, na severu Sirije, gde je centar te organizacije, kao i položaji na granici Sirije i Iraka.

Opservatorija za zaštitu ljudskih prava navodi i da je u 20 napada poginulo "najmanje 30 boraca Al Kaide, većinom stranaca, i osam civila, među kojima jedna žena i troje dece".

POVEZANE VESTI

Utorak 23.09.2014. 13:15
Sampioni sarkazma, SAD kao tvorac ISIS-a i Saudijci sa Katarom i Jordanom kao najveci sponzori, sada se predstavljaju kao "borci protiv". Jad i beda kontrolisanih medija i javnog mnjenja.
Utorak 23.09.2014. 13:35
Ljudi ovo je samo jeftina finta ,da se otarase Asada.Juce je izraelska vojska srusila sirijski borbeni avion iznad Golana,i meni se cini da je to prvenstveni plan EUSRAELA da smaknu sirijsku vlast ,a ne IS-ovce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online