Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Utorak 23.09.2014.
16:01
Beta A

NATO: Opet se suočavamo sa Rusima

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je u Briselu da se SAD, Kanada i evropski saveznici ponovo suočavaju s Rusima i nizom do sada najvećih pretnji po bezbednost zapadnih zemalja.

Situacija u Ukrajini veliki izazov: Anders Fog Rasmusen
 

"Treba da budemo spremni da se sa svim tim suočimo, bilo da je u pitanju konvencionalna pretnja našoj teritoriji ili ono što bih nazvao 'hibridno' ratovanje kao što je situacija u Ukrajini", rekao je Rasmusen na kraju svog petogodišnjeg mandata u oproštajnom intervjuu američkoj agenciji AP.

Prema njegovim rečima, "hibridno ratovanje" u istočnoj Ukrajini predstavlja "mešavinu ruske sofisticirane vojne operacije i kampanje dezinformacija". Odlazeći šef NATO-a naveo je i izazove pred Alijansom kao što su terorizam u Iraku i drugi napadi među kojima sajber (internet) napadi, ocenivši da je sve to deo "bezbednosnog okruženja" Alijanse.

Napad na jednu državu je napad za sve

Od osnivanja NATO-a - Severnoatlantskog sporazumnog saveza 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu, članice saveza ističu glavnu uredbu sporazuma: "Članice se slažu da će se oružani napad protiv jedne
ili više članica u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na sve članice".

Rasmusen, 61-godišnji Danac, na dužnosti je generalnog sekretara NATO-a do 30. septembra posle čega na čelo Alijanse, 1. oktobra dolazi bivši norveški premijer Jens Stoltenberg. Rasmusen je postao generalni sekretar NATO-a za vreme opsežne kampanje protiv pobunjenika u Avganistanu.

Tokom njegovog mandata, NATO je obezbedio vazdušnu podršku pobuni u Libiji koja je dovela do svrgavanja i ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine. Rasmusen je rekao da je izvukao važnu lekciju iz dosadašnjih sukoba u koje je Alijansa uključena, ocenjujući da međunarodna zajednica mora brže da se uključi u podršku narodu koji su buni protiv represivnog režima, "kako bi se poboljšale šanse u stabilan ishod takve situacije".

Američki predsednik Barak Obama i drugi lideri zemalja NATO nedavno su saopštili da treba ojačati odbranu članova u centralnoj i istočnoj Evropi "kako bi se sprečili eventualni neprijateljski potezi Kremlja".

"Sprovođenje tog plana biće veoma važno pitanje za mog naslednika Stoltenberga", zaključio je Rasmusen.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.09.2014. 16:12
И КАД БУДЕ УМИРАО ДРХТАЋЕ ОД РУСА
Utorak 23.09.2014. 16:26
Približava se "1984".
Utorak 23.09.2014. 16:48
NATOVAC-kefći,kefći-av,av-al uzalud ti.Još malo pa odlaziš.Zato kefći,kefći-av,av
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online