Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.09.2014.
13:54 >> 14:48h
blic.rs A

BBC: Gej parada kako bi se usrećila EU

BBC javlja da je organizovanje Parade ponosa u Beogradu posle četiri godine pauze znak da je Srbija napravila jasan korak ka Evropskoj uniji i njenim vrednostima. "Usrećiti Brisel je glavni razlog održavanja Prajda", navodi Gaj de Launi, izveštač vodećeg engleskog medija.

Korak ka evropskim vrednosima: Učesnik gej parade u Beogradu
 

Takođe se spominje izjava premijera Vučića koji je istakao da je obaveza države da obezbedi Paradu ponosa u Beogradu i da će država to i uraditi, neodobravanje pravoslavne crkve, kao i da dve trećine stanovnika Srbije homoseksualnost smatra bolešću.


BBC je, takođe, izveštavao o snažnim antigej protestima koji su u subotu uveče održani u prestonici.

Sve o dešavanjima na Paradi ponosa možete pročitate OVDE.

Pročitajte još:

* Hiljade građana izašlo protiv gej parade
* Delije i grobari zajedno u Porodičnoj šetnji
* “Nastavite borbu, bez obzira šta će Vučić i Stefanović da urade mojoj porodici i meni”!

Agencija Frans pres, navodeći da je uoči početka Parade ponosa centar grada bio blokiran i da su na ulicama bile raspoređene hiljade pripadnika žandarmerije i policije, zaključuje da Beograd danas ličio na grad "pod opsadom".

Evropska unija pažljivo je pratila održavanje Parade ponosa u Beogradu, koja je za Uniju pokazatelj stepena poštovanja ljudskih prava u Srbiji, dodaje agencija.

Oko 1.500 ljudi na gej paradi

Radio Slobodna Evropa prenosi da mediji procenjuju da je između 1.000
i 1.500 aktivista bilo na Prajdu. Taj radio navodi da je homofobija rasprostranjena u Srbiji uz podršku crkvenih vođa i desničarskih partija, ali da je pod pritiskom Evropske unije, za koju je ovaj događaj test posvećenosti Srbije temeljnim ljudskim pravima.

Agencija Asošijejted pres navodi da je policija vodenim topovima i oklopnim vozilim blokirala prilaz ruti parade dok "Srbija pokušava da poštuje ljudska prava svih svojih građana dok traži članstvo u Evropskoj uniji". Posle nereda 2010, "vlasti u ovoj konzervativnoj balkanskoj državi zabranjivale su marševe za gej prava sledeće tri godine, navodeći bezbednosne razloge", dodaje agencija.

AP navodi i da je nekoliko stotina gej aktivista mašući zastavama u duginim bojama prošetalo od sedišta vlade kroz puste ulice Beograda, a da su zabeležene manje čarke eskstremnih desničara s policijom koja ih je sprečila da dođu do maršrute.

Agencija Rojters navodi da je Parada ponosa održana uz velike mere bezbednosti kako bi sprečila ekstremne nacionaliste i fudbalske huligane da ponove nasilje iz 2010. godine. Rojters navodi da je u Srbiji, kao i drugim konzervativnim društvima
na Balkanu, homofobija rasprostranjena, ali da je s pripremama za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, Brisel jasno stavio do znanja da Prajd vidi kao lakmus test posvećenosti zemlje odbrani ljudskih prava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online