Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 30.09.2014.
10:35
B. Božin - Vesti A

Nemačka: Zlostavljaju azilante

Protiv privatnog obezbeđenja SKI koje je angažovano u više izbegličkih smeštaja u Severnoj Rajni-Vestfaliji pokrenuta je istraga zbog opravdane sumnje da su njegovi zaposleni sistematski i brutalno maltretirali azilante, piše nemačka štampa.

Scena je mnoge podsetila na prizor iz američkih logora
 

Fotografija koja je alarmirala Ministarstvo unutrašnjih poslova ove pokrajine pokazuje dva muškarca u uniformi privatne službe za obezbeđenje, ispred kojih na podu leži azilant sa lisicama na rukama. Jedan je desnom nogom prignječio vrat vezanog, a obojica uniformisanih se smeju na slici.

Mreža


SKI je inače podfirma kompanije "European Homecare"
, koja u Severnoj Rajni-Vestfaliji vodi šest prihvatilišta za izbeglice. Nadležne okružne vlasti u Arnsbergu su otkazale saradnju sa ovom firmom i najavile ubuduće strožije kontrole za ova preduzeća, prenosi "Špigel".

Scena je mnoge podsetila na prizor iz američkih logora, koje su pokazivale mučenje i torturu zatvorenika. Iz zatvora Abu Gureb su procurile slične slike stražara i zatvorenika.


U nemačkom slučaju je mesto mučenja izbeglički smeštaj u Burbahu.


Sve je počelo sa video-snimkom koji je jedan novinar pokazao policiji, u kojem dvojica muškaraca prisiljavaju jednog azilanta da legne na dušek na kojem se prethodno ispovraćao.

Policija i državno tužilaštvo su pokrenuli istragu, u kojoj su zaplenjene četiri palice i jedan "bokser" za batinanje, kao i mobilni na kojem je zabeležena scena mučenja. Protiv četvorice radnika sigurnosne službe SKI je pokrenut postupak zbog nanošenja telesnih povreda, ali i zbog povrede nošenja oružja, prevare i drugih delikata.


- To su slike koje su viđene još samo u Gvanatanamu, izjavio je predsednik policije Frank Rihter u nedelju na konferenciji za novinare u Zigenu i dodao da postoje indicije za više sličnih delikata. Ranije je, naime, u Esenu u azilantskom smeštaju takođe dolazilo do sličnih ekscesa i čak prebijanja izbeglica, koje potvrđuju lekarski izveštaji.
 

Ministar


Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Ralf Jeger je zahtevao hitno razjašnjavanje ovih incidenata. "Nećemo trpeti nikakvo nasilje nad azilantima. Ko ljudima u nevolji preti i šikanira ih, mora da bude strogo kažnjen. Protiv firmi za obezbeđenje koje dobijaju novac za zaštitu naših objekata i zapošljavaju kriminalce oštro ćemo postupiti", poručio je Jeger.

 

Privatnici


Zamerke idu i na račun lokalnih vlasti u Arnsbergu, koje su ove poslove u potpunosti predali u ruke privatnim licima, a da nisu kontrolisale šta se zapravo dešava u smeštaju za izbeglice.

Utorak 30.09.2014. 10:51
Ja cesto idem po azilantskim utocistima te mogu samo da kazem da je vecina(ne svi) azilanata izuzetno bahata. Pljuju po drzavi, traze hranu koju ni u svom zavicaju nisu imali, izuzetno su prljavi , bacaju otpatke gde stignu, razvaljuju podove,vrata, prozore... sta god da im se ponudi smatraju se diskriminisanim....Taj decko je sigurno provocirao jer svabe ne biju bez razloga plaseci se sankcija zbog svog ponasanja... Pozzz sa Bodenskog jezera...
Utorak 30.09.2014. 12:03
Pa ne može Nemačka primiti sve koje je amerika rasturila po celom svetu Nek idu u Ameriku.
Utorak 30.09.2014. 11:35
To Milicijo moja, udri, razbi, satri neprijatelja sa zemljom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online