Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 01.10.2014.
18:32
Beta A

NATO: Rusijo, ponašaj se i sarađivaćemo

Novi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg (koji je preuzeo dužnost) saopštio je da bi NATO mogao obnoviti veze s Rusijom ako ona "prestane da krši međunarodno pravo".

"Kriza u Ukrajini, izazvana ruskom vojnom intervencijom, najveći je izazov bezbednosti Atlantskog saveza", ukazao je Stoltenberg i rekao da su vođe NATO na prošlomesečnom zasedanju naglasile da "ne žele sukob s Rusijom".

Novi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg: Rusija i dalje krši međunarodno pravo, pa nema saradnje
 

"Ali, nužno je da se osvedočimo u jasne promene u delovanju Rusije, što će dokazati da se poštuje međunarodno pravo", rekao je Stoltenberg, naglasivši da će NATO podržati suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine. On je to rekao na pitanje novinara o tome šta NATO očekuje da Rusija uradi da bi se obnovila saradnja - da li je to i povratak Krima u sastav Ukrajine. Dodao je da NATO smatra da primirje na istoku Ukrajine "pruža velike mogućnosti, mada se obustava vatre i krši, a situacija je krhka".

Novi generalni sekretar NATO je istakao da bi nove "udarne snage" NATO na istoku Evrope mogle biti spremne za dejstvo februara iduće godine kao deo "Akcionog plana za spremnost" koji se priprema na osnovu odluke vođa NATO početkom septembra. Jer, ukazao je on, "jedino jak NATO može graditi konstruktivne odnose s Rusijom" i podsetio da je praktična i vojna saradnja prekinuta, ali nisu i politički kontakti s Moskvom.

Stoltenberg je rekao su izazovi koji zahtevaju snažan NATO to što je "Rusija zadržala mogućnost da narušava stabilnost Ukrajine i krši međunarodno pravo; na jugu se nestabilnost širi u našem susedstvu; a međunarodna koalicija u kojoj su savezničke zemlje NATO i regionalni partneri, preduzima akcije protiv terorističkih grupa takozvane 'Islamske države Iraka i Sirije' ".

NATO, ukazao je on, podržava nastojanja Iraka da odbrani svoju stabilnost, i dodao na NATO raketama "patriot" jača odbranu svoje članice Turske.

- NATO mora biti jak kao politički i vojni savez i održati "kao stena jako savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama", poručio je Stoltenberg.

Na pitanje da li bi on podržao međunarodnu vojnu intervenciju u Libiji, gde se država raspala i gde su sukobljene razne oružane grupe, uključujući Al-kaidu i druge islamske teroriste, novi generalni sekretar je rekao da je "operacija NATO u Libiji 2011. godine imala za cilj da spreči da libijski režim počini pokolj nad civilima, a to smo i postigli vojnom operacijom". Stoltenberg smatra da je u Libiji "vojna operacija NATO bila uspešna, ali ono što se potom dogodilo uopšte nije bilo uspešno, a za to je odgovornost poglavito na međunarodnoj zajednici".

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 18:36
Covjek koji je zaduzen da Srbiju uvede u NATO---aliiii NIKAD !! Rusija je nasa Majka a za tvoju Nezam !!
Sreda 01.10.2014. 18:46
Vreme je i da bude slab i da nestane NATO za to će Rusi preći da pruže priliku ostalim državama da vrate suverinitet.LITVANIJI LETONIJI ESTONIJI POLJSKOJ MAĐARSKOJ RUMUNIJI BUGARSKOJ GRČKOJ SRBIJI CG MAKEDONIJI a u mnogo posla za početak.
Sreda 01.10.2014. 18:52
Novi generalni sekretar NATO je istakao da bi nove "udarne snage" NATO na istoku Evrope mogle biti spremne za dejstvo februara iduće godine kao deo "Akcionog plana za spremnost" Pre napada NATO na RUSIJU RUSIJA I PUTIN MORAJU DA ŠOKIRAJU SVET TIME ŠTO ČE SRAVNITI NEMAČKU SA ZEMLJOM. TO ČE BITI KRAJ AMERIČKE TIRANIJE I SVETSKE DOMINACIJE I KRAJ ZAPADNOG VARVARSKOG CARSTVA BAŠ KAO ŠTO JE HITLER NA ISTOCNOM FRONTU UNAKAZIO RUSIJU. PUTIN TO ZNA ALI SVE KARTE MORAJU DA PRVO DA SE SLOŽE. ZAPAD IGRA POSLEDNJI TANGO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online