Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.10.2014.
02:22
Vesti A

Senka pastora nad crkvom

Kraljevska komisija (ICAC), formirana za istragu o zlostavljanju dece u verskim i drugim institucijama, počela je da sluša iskaze koji terete pastora-osnivača Pentekostalne crkve (Božja skupština) u Sidneju Frenka Hjustona i još dvojicu iz iste crkve.

Osnivač Pentekostalnog pokreta u Sidneju osumnjičen je zlostavljanje, a tvrdi se da su žrtve bili maloletni dečaci (Foto: Arhiva)
 

Hjuston je umro 2004. u 82. godini života, a tvrdi se da je najmanje 50 pastora organizacije koja obuhvata veliki broj crkava pentekostalnog pokreta, uključujući i Hilsong, do određenog stepena znalo za zlostavljanje dece. Njegov sin Brajan, inače osnivač Hilsonga, koji se nalazio na čelu crkvene organizacije, dao mu je otkaz 2000, kada je ovaj priznao pedofiliju na Novom Zelandu.


Na listi osumnjičenih su i bivši nastavnik Kenet Sendilends i pastor za mlade Džonatan Baldvin. Oni su delovali u Nortsajd hrišćanskom koledžu i centru u Bandori - Viktorija, odnosno Božjoj skupštini (krovnom udruženju Australijskih hrišćanskih crkava, sastavljenom od pentekostalnih crkava i Hilsonga).

Pakao u kupatilu

Tokom istrage je rečeno da je Hjuston, kad je sa Novog Zelanda došao u Sidnej da govori na evangelizacijama, odlazio u kupatilo sa sedmogodišnjim sinom porodičnih prijatelja i seksualno ga zloupotrebljavao.

 

Za Frenka Hjustona se tvrdi da su mu žrtve bili dečaci u Australiji. Na početku novog dela istrage, svedočio je čovek kojeg je pastor počeo da zlostavlja kada mu je bilo sedam ili osam godina, sve do puberteta. Pomenuti svedok, čiji identitet ne može biti obelodanjen, izneo je pred komisijom izjavu duhovnog lidera Hilsonga Brajana Hjustona, sina osumnjičenog, po kojoj se zaključuje da on, kao žrtva, nije naišao ni na njegovo razumevanje.


Svedok, naime, tvrdi da je Hjuston mlađi optužio njega, iako mu je bilo tek sedam godina, da je - iskušavao njegovog oca.


- Ti znaš da je tvoja greška sve što se desilo. Ti si mog oca dovodio u iskušenje - navodno je Brajan Hjuston kazao žrtvi, kojoj su danas 52 godine.

Čovek mu je, rekao je, ovako odgovorio: "Zašto, je li i tebe zlostavljao?", posle čega se Brajan Hjuston naljutio i spustio slušalicu, izveštava "Ferfaks".


Ovaj svedok izneo je pred Kraljevskom komisijom da je njegova majka kazala crkvi da je Frenk Hjuston, pionir evangelističkog pokreta, seksualno zlostavljao njenog sina više godina. Kasnije, rekao je svedok, on je prihvatio pozive "pastora Frenka" da se nađu u Mekdonaldsu u sidnejskom Tornliju - zato što mu je dojadilo da mu pastor stalno telefonira i moli za oproštaj, jer se bojao šta će se desiti s njim kad umre.


Frenk Hjuston ga je nazvao i rekao: "Želim da se s tobom sretnem da razgovaramo o novcu kao obeštećenju. Neću da mi to bude na glavi kad dođe vreme da se suočim s Bogom."

Krokodilske suze

Otac osnivača Hilsonga lio je krokodilske suze kada je konačno razgovarao s čovekom kojeg je seksualno napastvovao kada mu je bilo sedam godina, rečeno je u sredu pred komisijom, izvestio je "Dejli telegraf".
U svojoj izjavi, Barbara Tejlor, pastor Hrišćanske porodične crkve Emanuel (takođe pod krovom Australijskih hrišćanskih crkava) rekla je da joj je žrtva kazala da ne veruje da su suze Frenka Hjustona stvarne.
Pastor Tejlor je rekla da je Frenk Hjuston i dalje propovedao na jutarnjoj televiziji 1999, iako je njegov sin Brajan, bivši nacionalni predsednik organizacije, rekao da će mu dati otkaz.
Bilo je teško Hjustonu reći šta se dešava "jer mu je otac bio u pitanju".


Hjuston je bio u restoranu s drugim čovekom koji je jeo burger, rekao je svedok. Na poleđini salvete, on mu je potpisao da će prihvatiti 10.000 dolara. Kada pare nisu stigle, nazvao je Frenkovog sina Brajana, danas starijeg pastora crkve Hilsong. Ček mu je stigao kasnije.


Kraljevska komisija ispituje optužbe da je Frenk Hjuston seksualno zlostavljao do sedam dečaka. Hjuston je dobio otkaz kao pastor, ali tada se tvrdilo da je reč o samo jednom detetu. Tvrdi se da je oko 50 pastora crkve znalo za određeni stepen zlostavljanja dece.

POVEZANE VESTI

Petak 10.10.2014. 09:59
Katolicanstvm je zavladao satana 1054. godine A 1378. satanisti su podeli zone odgovornosti u evropi. Znajuci koliko zla je katolicka crkva nanela covecanstvu ne cudi da su u njoj prisutne bolesti poput pedofilije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online