Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 12.10.2014.
05:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Putin vodi zemlju u ponor

Čelnik Zberbanke i ministar ekonomije upozoravaju na mogući slom Rusije usled sankcija i loše ekonomske politike

Teške optužbe na račun predsednika Rusije: Vladimir Putin
 

Šef ruske Zberbanke šokirao je rusku javnost i Kremlj nastupom na poslovnom forumu u Moskvi "Rusija poziva" direktno optužujući Kremlj da vodi ekonomsku politiku koja preti da zemlju odvede u ambis.


Forum se održava u trenutku kada ruska rublja stromoglavo pada i uz argentinski pezos i ukrajinsku grivnu valuta je koja najbrže na svetu gubi vrednost. Rusija ima i inflaciju od osam odsto, dvostruko veću od referentne kamatne stope centralne banke, te rast koji će biti iduće godine između 0,1 i 0,5 odsto, a koliko pre pola godine je MMF predviđao troprocentni rast. Povrh svega, Rusija gubi i prihode od nafte jer je cena crnog zlata na berzama u padu posle odluke SAD da krene u hiperproizvodnju, ali i otkrivanja novih nalazišta.

Gulag ne motiviše

Herman Gref je slikovito opisao i kako vidi Putinovu ekonomsku politiku:
- Ekonomija kojom upravlja država i manjak konkurencije su pogubni. Zašto se raspao Sovjetski Savez? Zato što političko rukovodstvo nije razumelo pravila ekonomije, a ona se ne smeju kršiti. Danas nas vode ljudi koji ne razumeju aktuelnu ekonomsku politiku i poslovnu klimu. Ne smemo dozvoliti da nam se ponovi scenario sloma SSSR. Politika gulaga nikoga ne motiviše da bude kreativan - rekao je Gref.

Da stvar bude gora, predsednik Putin je ponovio da zemlja neće traćiti 400 milijardi dolara na stabilizaciju rublje koja će od 1. januara imati kurs koji se slobodno formira. Stručnjaci ukazuju da se Rusija na ovaj korak odlučila u najgorem mogućem trenutku.


Čitav "ovaj miks je eksplozivan i zemlja bi mogla da doživi sudbinu Sovjetskog Saveza" upozorio je Gref u nezabeleženom nastupu kritike na račun predsednika Vladimira Putina i njegovih ekonomskih savetnika.


Podsetimo, sankcije Zapada prema Rusiji su počele da ujedaju ekonomiju najveće zemlje sveta, ali je spirala propadanja zapravo počela tek kada je Rusija uvela kontrasankcije na uvoz zapadne robe.


- Polovina naše ekonomije je monopolizovana. Izvinite molim vas, vi možete da uvedete sankcije na uvoz, ali naša zemlja uvozi gotovo sve! - upozorio je Gref.


Ledenog lica na forumu je podršku Grefu dao i ruski ministar privrede Aleksej Uljakajev koji je upozorio da je kombinacija inflacije i doliva kapitala eksplozivna, te može odvesti zemlju u ponor. Ministar privrede je potvrdio da se iz Rusije ove godine odlilo oko 100 milijardi dolara, da novih investicija nema, što zbog sankcija, što zbog oklevanja bilo koga da investira u nestabilno društvo.


Ne pamti se da je neko u Moskvi sa tako visokih pozicija ikada uspeo da se suprotstavi Vladimiru Putinu. Analitičari smatraju da činjenica da su zvaničnici vodeće ruske banke i ministar tako nastupili samo ukazuju da su se slične rasprave već vodile interno, te da nisu pomerile Putina, pa su sada ekonomisti odlučili da izađu i upozore javnost. Međutim, poznato je da se Putin nije okružio naročitim ekonomistima, već više "bezbednjacima", uglavnom prijateljima iz KGB, te ta frakcija vlasti i nosi naziv "siloviki".
 

Putin: Ostajemo tržišna ekonomija

Predsednik Putin je odmah posle istupa Grefa i Uljakajeva izašao u javnost s rečima da Rusija ostaje "privržena tržišnoj ekonomiji", te da nikakvih preispitivanja privatizacija neće biti. Time je prvi čovek Kremlja poslao poruku zapadnim partnerima da ne strahuju za svoje investicije u Rusiji, što je bila jedna od opcija Moskve u trgovinskom ratu s EU i SAD.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.10.2014. 06:19
Hvala Svevisnjem Bogu da medju ovim odgovornim osobama nema ni jednog Jevrejina. Jevrejima je jedini cilj da opljackaju Rusiju i ruski narod dovedu na prosjacki stap. Sto pre Rusija isprati sve Jevreje u Izrael, bice bolje i za Rusiju i za Jevreje. Oni sve svoje gostoprimstvo u carskoj, komunistickoj, i demokratskoj Rusiji podpuno prokockali. Mnogo je cestitih Rusa stradalo zbog prevrtljivih i grabljivih Jevreja. Cak i rusku carsku porodicu su Jevreji unistili.
Nedelja 12.10.2014. 06:15
Putin mora da kontroliše inflaciju i oštro suzbije svaki pokušaj eventualne pobune tzv majdana.
Nedelja 12.10.2014. 10:16
Ako hoćete da uništite Rusiju, sve što vam treba je Putin.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online