Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.10.2014.
08:16
Lj. Ivanović - Vesti A

Bela kuća u panici zbog ebole

Druga medicinska sestra iz Teksasa kojoj je potvrđena zaraza ebolom letela je putničkim avionom iz Klivlenda u Dalas noć pre nego li je hospitalizovana zbog temperature i dijagnoze da boluje od smrtonosnog virusa, javlja Ej-Bi-Si Njuz.

Predsednik Obama na čelu kriznog štaba
 

Medicinnska sestra Amber Vinson (29), bila je deo ekipe koja je lečila Tomasa Erika Dankana, Liberijca preminulog od posledica zaraze ebolom u bolnici u Dalasu 8. oktobra. Ona je drugi zaraženi član bolničkog osoblja, a američki zdravstveni zvaničnici upozoravaju da verovatno nije i poslednja.

Pretnja svetskom miru

Ranije je Savet bezbednosti UN upozorio da ebola predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost i apelovao na sve države članice UN i humanitarne organizacije da "ubrzaju i značajno povećaju resurse" za borbu protiv ebole, uključujući novčane donacije. Ovo je prvi put da su UN osnovale misiju za odgovor na neku zdravstvenu krizu u svetu. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su do sada od ebole umrle 4.493 osobe, dok je u sedam zemalja registrovano ukupno 8.997 slučajeva zaraze tom bolešću. Ova epidemija ebole koja je izbila u Zapadnoj Africi do sada je najgora u istoriji.

Vest da je zaražena medicinska sestra letela komercijalnim letom izazvala je neviđenu paniku u Sjedinjenim Državama. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u potrazi je za svih 132 putnika koji su bili na kritičnom letu koji je u Dalas sleteo u 18.16 po lokalnom vremenu. Iako prema tvrdnjama kabinskog osoblja Amber Vinson nije pokazivala simptome zaraze, Centar identifikuje i obaveštava sve putnike jer je hospitalizovana idućeg jutra s groznicom.


- Borba protiv ebole u Dalasu sada se vodi na dva fronta - rekao je okružni sudija Klej Dženkins na konferenciji za novinare.


Da je stvar ozbiljna svedoči i to što je predsednik SAD Barak Obama otkazao sve posete i druge obaveze kako bi sa svojim timom mogao da se posveti borbi protiv širenja opake bolesti. Obama nije otišao na unapred zakazana putovanja u Konektikat i Nju Džersi.


Prema nepotvrđenim informacijama, deo putnika sa spornog leta je pronađen, a traga se za njih još 75.


- Zaražena medicinska sestra je u roku od 90 minuta izolovana u bolničkom karantinu, te se nosi sa svojom dijagnozom borbeno i uz molitvu - kazao je Dženkins i dodao da je zemlja spremna za još takvih slučajeva.


- Možda će postati gore pre nego li postane bolje, ali postaće bolje - poručio je svojim sugrađanima gradonačelnik Dalasa Majk Rolings.


Predsednik Obama, pozvao je lidere zapadnih zemalja da se više angažuju u borbi protiv epidemije ebole.


- Želimo tim koji će reagovati po hitnom postupku, specijalne jedinice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje će biti na licu mesta u najbržem roku, nadamo se u roku od 24 časa, i u lokalnim bolnicama, korak po korak, preduzeti neophodne mere - rekao je Obama.


Američki predsednik je upozorio da bi bolest, u eri čestih putovanja, mogla da se proširi na ceo svet, ako međunarodna zajednica ne bude reagovala na epidemiju u Zapadnoj Africi.


U Beloj kući je održan sastanak Obaminog kabineta koji koordiniraju vladin odgovor na ebolu. Obama je, na video-konferenciji, pozvao lidere Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije da pokažu više posvećenosti u globalnoj borbi u zaustavljanju epidemije smrtonosnog virusa, od kojeg je do sada umrlo 4.493 ljudi.
 

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 11:55
Kod njih malo mao pa :mamika hvata me panika.Bože zar ti ove amerikance držiš na na kugli zemaljskoj samo zato da pokažeš ljudskom rodu čovekovu izopačenost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online