Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 16.10.2014.
19:12
Beta A

Svetski mediji o Putinovoj poseti Srbiji

Ruski predsednik Vladimir Putin došao je u Beograd u trenutku dok Srbija balansira između težnje da poštane članica Evropske unije i želje da sačuvaa tradicionalno dobre odnose s Rusijom koji imaju i pozitivnu ekonomsku stranu, navode svetski mediji. Agencija Frans pres konstatuje da Putin može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu, dok Asošiejtid pres prenosi da su ruskog predsednika građani Srbije "entuzijastično dočekali".

Putinov naklon i iskazano poštovanje

Putin je posetio Srbiju koja je uhvaćena usred spora Moskve i Zapada oko Ukrajine, navodi AP, dodajući da je Srbija sve više raspeta oko pitanja da li da nastavi ka EU ili da odustane od evrointergracija i uspotstavi bolje odnose s Rusijom.

AP navodi da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da Srbija vidi Rusiju kao velikog saveznika i partnera i da će uvek biti na istoj strani, dok je, kako piše, premijer Aleksandar Vučić koji naginje Zapadu, pokušao da ponovo uveri EU d Srbija ne menja proklamovani kurs.

Agencija Frans preš piše da je Putin doputovao u simboličnu posetu, koja učvršćuje ruske interese u srcu Evrope, u kontekstu povišenihtenzija između Moskve i Zapada zbog ukrajinske krize.

AFP navodi da je Putin odabrao Beograd kao mesto da uputi upozorenje svakom ko pokuša da ucenjuje Moskvu povodom ukrajinske krize. Francuska agencija navodi da Brisel pažljivo prati posetu i da je tražio od Srbije da potvrdi svoje "proevropsko" angažovanje upravo tokom Putinove posete. Agencija dodaje da Putin može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu koji odbija da uvede sankcije Moskvi, pazeći da ne uvredi tog velikog saveznika.

Agencija Rojters navodi da je Srbija prikazala vojnu paradu pred ruskim predsednikom balansirajući svoje ambicije ka EU i trajno poštovanje prema savezniku, velikoj sili - Rusiji koja je u raskoraku sa Zapadom. Rojters navodi da je parada održana 16. a ne 20. oktobra kada je oslobođen Beograd, kako bi se datum prilagodio Putinu koji putuje na evroazijski samit u Milanu.

Uprkos počasniom dočeku i "uzvišenom govoru" o slovenskom bratstvu, premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ne skreće s kursa ka Zapadu na kojem je sada, 15 godina od rata s NATO oko Kosova, navodi Rojters. Ta agencija navodi i da je - kada je reč o srpskoj vladi - Putinova poseta popularna među mnogim glasačima, dok će za Putina, parada dobro biti primljena kod kuće, u vreme kada je ruska ekonomija pogođena sankcijama.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) navodi da je Putin doputovao u Beograd gde je počasni gost na vojnoj paradi nabijenoj simbolizmom. BBC navodi da se istorijski odnosi Srbije s Rusijom nezgodno uklapaju, posebno posle ukrajinske krize, u ambicije Srbije da uđe u Evropsku uniju. BBC navodi da je Putin primio najviše srpkso odlikovanje od predsednika Nikolića, i da je rekao da će Rusija uvek videti Srbiju kao najbližeg saveznika. Ubrzo potom Putin je skinuo težak lanac, navodi BBC, dodajući da postoji  iskušenje da se to vidi kao simboličan gest posle Vučićevih reči da je Srbija na evropskom putu.

Radio slobodna Evropa navodi da Putinova poseta ističe "osetljvu ravnotežu" Srbije između Evropske unije u koju želi da uđe i odnosa s Rusijom, koji su ukorenjeni u istoriji i religiji, ali i obuhvataju ekonomske i geostrateške interese.

Britanski Telegraf piše da za mnogo Beograđane vojna parada predstavlja neprijatnost koju država teško može da priušti, da se građani žale na buku aviona i štetu koju vojna vozila prave na ulicama. S druge stabne, navodi Telegraf, Beograd ima bliske odnose s Rusijom koja srpskoj vladi daje "meke zajmove", a Srbija ima i povlašćeni pristup ruskom tržištu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.10.2014. 19:29
Zabole nas patka šta pišu strani mediji
Četvrtak 16.10.2014. 20:18
- U eri JELJCINA ratovali smo protiv Siptara i izgubili - ne samo RAT ! - U vreme PUTINA (neko ovde za njega rece "GROMADA" ! URAAA !!!) doziveli smo najvece ponizenje (U SRED BEOGRADA) u istoriji srpskog vazduhoplovstva , pvo -a i "dronskog aeromitinga"... i to od gore navedenih. BRUKA je jedno(sta se tu moze kad smo bez SAVEZNIKA). Aaaa sto nas tek zajebavaju i to niko drugi nego Siptari - cak tvrde da nismo njihov NIVO !!! ... i to sve u vreme PUTINA se moze desiti !? (moze li se to zamisliti ???) (neko ovde za njega rece "GROMADA" ! URAAA!!!)
Petak 17.10.2014. 12:18
Za glupave svetske medije:Putin je došao u Srbiju da oda počast žrtvama fašizma srpskim i ruskim.onima koji su oslobodili Beograd.Putiun je došao jer ga srpsski narod voli i željno očekuje.On je uvek rado vidjen gost.ne mora ni da se najavljuje, za razliku od tih njihovih manijaka koji nepozvani upadaju u Srbiju kao neželjeni gosti.Mesto im je pred vratima Srbije:nek kažu šta imaju i nek se nose u milu maminu njinu poganu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online