Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 17.10.2014.
12:47
Srna A

"SAD bile spremne da upotrebe nuklearno oružje"

SAD bi upotrebile nuklearno oružje ako bi Severna Koreja napala Južnu, tvrdi bivši američki ministar odbrane Leon Paneta.

Leon Paneta otkrio poverljive planove američke vojske
 

Paneta u svojim memoarima otkriva da su SAD imale gotove planove za napad na Severnu Koreju, uključujući upotrebu nuklearnog oružja, u slučaju da severnokorejska vojska pređe granicu i krene na Južnu Koreju.

Paneta, koji je svojevremeno bio šef CIA, opisuje izveštaj američkog generala Voltera Šarpa, komandanta američkih snaga u Južnoj Koreji, i ističe da je "nuklearna opcija bila na stolu".

"U slučaju da Severna Koreja pređe granicu, naši ratni planovi su pozivali da visoki američki general na poluostrvu preuzme komandovanje nad svim američkim i južnokorejskim snagama s ciljem odbrane Južne Koreje. To je uključujučivalo i upotrebu nuklearnog oružja, ukoliko bude nužno", zapisao je Paneta u svojoj knjizi "Važne borbe: Memoari vođstva u ratu i miru".

On opisuje da je napustio sastanak sa "snažnim osećajem da rat u regionu nije ni hipotetički ni daleko".

Mnogi američki funkcioneri žestoko su kritikovali ovaj Panetin potez u kome je otkrio veoma osetljive vojne podatke. Njegovo otkrivanje američke spremnosti na upotrebu nuklearnog oružja izazvalo je brojne reakcije u SAD, većinom negativne.

Jedan neimenovani bivši funkcioner CIA u Južnoj Koreji rekao je za "Njuzvik" da se radi o "nesmotrenoj izjavi".

"Kako će Južna Koreja reagovati na informacije da su SAD spremne da koriste nuklearno oružje na poluostrvu? To ih ne čini sigurnim već će sada promišljati da li im se uopšte isplati da imaju SAD kao zaštitu", naveo je on.

SAD su poslale taktičko nuklearno oružje u Južnu Koreju još 1958, ali tek sredinom 70-ih godina otkrivena je njihova prisutnost. Možda je upravo takav radikalan stav SAD jedan od razloga što se južnokorejsko rukovodstvo sada okreće diplomatiji kao potencijalnom krajnjem rešenju tenzija na korejskom poluostrvu, navode analitički portali.

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 13:35
Ameri pripadaju divljim civilizacijama i od nji nema iznenađenja za to preporučujem Rusiji da posle prvih tenzija odmah prvi gađaju svu Ameriku NUKLEARNIM bombama.
Petak 17.10.2014. 13:39
Pa vi ste genocidasi vec jednom bacali atomske bombe. Da ne pominjemo kasetne bombe sa osiromasenim uranijumom, koje su po medjunarodnom sporazumu zabranjene za koriscenje. Ali da zaboravio sam, to je zabranjeno za sve osim vas i vasih poltrona.
Petak 17.10.2014. 15:05
Juzna Koreja bi ovu zastitu svoje teritorije od strane SAD platila celekupnom svojom populacijom a verovatno bi i okolne zemlje racunajuci Kinu ,Rusiju, Indiju i ostale bile zahvacene ovom vrstom odbrane. Zar Paneta misli da bi ove zemlje sedele i cekale da im populacija jednostavno umre od sirenja radijacije. Vidi se ko sedi na vlasti u SAD ,ljudi koji nemaju ni elementarno znanje o najbitnijim stvarima i koji bi svet svojom gluposcu doveli u katastrofu. U svakom slucaju to bi bio povod za 3 sv rat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online