Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.10.2014.
09:45
B. B. A

Državne tajne cure iz Bundestaga

Kabinet kancelarke Angele Merkel je prozvao Bundestaga, koji istražuje skandal u vezi sa NSA, da odaje poverljive informacije koje im je vlada stavila na raspolaganje.

Parlamentarci pod pritiskom Snoudenovih otkrića
 

Kako su članovi ovog gremijuma obavešteni, šef Kancleramta Peter Altmajer je predsedniku Odbora Patriku Senzburgu uputio zvanično pismo sa zahtevom da se ubuduće sačuva tajnost dokumenata koji su označeni kao poverljivi.

Pritisak na poslanike

Nemačka opozicija je pismo nazvala pretećim i reagovala nezadovoljno na njega. Iz redova levih su poručili da optužbe i sumnje nemaju nikakvog osnova i zahtevali da Kancleramt povuče pismo. Partija Zelenih smatra neprihvatljivim da se članovi Odbora optužuju za odavanje tajnih dokumenata i navodi da pod takvim uslovima Odbor ne može da radi. Na drugoj strani predstavnici Unije i SPD-a se ne osećaju mnogo pogođeni ovim pismom, koje vide kao "bezazlenu prepisku".

U pismu je Altmajer naveo da su nemački mediji u više navrata citirali detalje koje je vlada pre toga stavila na raspolaganje istražnom Odboru. U slučaju da se to ponovi, Altmajer je zapretio krivičnom tužbom.


Pomenuti Odbor Bundestaga se bavi rasvetljavanjem špijunskog skandala američke tajne službe NSA otkako je pre više od godinu dana u javnost procurelo da oni masovno prate i nadgledaju telefone i ostale podatke uticajnijih političara, ali i običnih građana. U aferi je i nemačka tajna služba BND takođe loše prošla.

Ovih dana je "Zidojče cajtung" objavio detalje o do sada nepoznatoj operaciji Eikonal pozivajući se na strogo poverljive papire koje je vlada stavila na uvid Odboru, po kojima je BND godinama prosleđivao podatke nemačkih građana Amerikancima.


Dva novinska izveštaja, u kojima su objavljeni poverljivi podaci, bili su povod za reagovanje Kancleramta. Neovlašćeno širenje ovakvih informacija šteti nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i interesima Bundestaga da se razjasni skandal, opomenuo je Altmajer u svom pismu i zatražio više diskretnosti Odbora po ovom pitanju. Šef kancelarkinog ureda je najavio da će potražiti moguće propuste i u sopstvenoj kući.

POVEZANE VESTI

Subota 18.10.2014. 16:57
Nemci ako imaju svesne ljude u politici sad mogu da ucine istorijki pozitivan potez i okrenu se Rusiji, tako bi spasili i sebe i Evropu od propasti koju im namenjue Amerika sa svojim imperijalizmom. Opametite se Nemci i pomozite Rusiji, Kini, Indiji, Brazilu, Juznoj Africi i svim drugim zemljama koje zele slobodu da naprave novi zdraviji svetski poredak u kome ce sve drzave i svi narodi moci da zive od svog rada u miru i slobodi. Zar vam nije dosta ratova, ubijanja i unistavanja koje godinama sprovodi vas trenutno najveci saveznik SAD. Zar vam nije dosta americkog terora koji se sprovodi nad vama i zbog kojeg ispasta vasa privreda i vas narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online