Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 21.10.2014.
08:15
Beta A

Putin nudio Poljskoj podelu Ukrajine?

Kao senzacija odjeknula je u Varšavi u ponedeljak uveče izjava šefa Sejma poljskog parlamenta Radoslava Šikorskog američkom magazinu Politiko, da je navodno Vladimir Putin 2008. godine kao premijer Rusije nudio Poljskoj da podele Ukrajinu kao veštačku tvorevinu.

Rusi se, navodno, poigravali sa imperijalističkim snovima Poljaka: Vladimir Putin
 

"To je bila prva stvar koju je Putin kazao premijeru Tusku tokom posete Moskvi. Rekao je da je Ukrajina veštačka tvorevina a Lavrov da je poljski grad i zašto da zajedno ne rešimo tu stvar. Donald Tusk na to ništa nije rekao. Znao je da ga snimaju", kazao je Šikorski.

U razgovoru za američki magazin Šikorski, koji je pratio Tuska u Moskvu tada kao šef poljske diplomatije, rekao je da je Poljska vrlo jasno stavila do znanja da sa tim ne želi da ima nikakve veze a američki novinar to vidi kao potvrdu da je Rusija pokušavala da ostvari svoje ciljeve poigravajući se imperijalističkim snovima Poljaka.

Šikorski se, međutim, kada je vest o tom intervjuu odjeknula u poljskim medijima, večeras, oglasio da intervjuu nije bio autorizovan a da je američki novinar pogrešno interpretirao njegove reči.

"Neke moje reči su bile dezinterpretirane. Potvrđujem to da Poljska ne učestvuje u aneksijama. Podsećam da je Putin o Ukrajini kao o veštačkoj tvorevini govorio javno, na samitu NATO u Bukureštu 2008. godine", poručio je Šikorski na Tviteru.

Tu optužbu da je Rusija navodno pokušavala da uvuče Poljsku u parčanje Ukrajine večeras nije htelo da komentariše ni poljsko Ministarstvo inostranih poslova, ni premijerka Eva Kopač dok ne pogleda šta tačno piše u tom članku i intervjuu, a savetnik poljskog predsednika Bronjislava Komorovskog, Tomaš Nalenč izjavio je da je iznenađen i da prosto ne veruje da je to zaista kazao.

"Imam dovoljno bujnu maštu da mogu da zamislim da je to Putin pola u šali i rekao 2008. godine, ali teško da mogu da poverujem da ta izjava nije iskorišćena i da je bivši šef diplomatije otkriva tek sada 2014. godine. Zvuči suviše senzacionalistički da bi bilo istinito", kazao je Nalenč poljskoj televiziji.

Nalenč je upozorio da se ako je izjava tačna Šikorski obreo u vrlo neugodnoj i teškoj situaciji i da ne misli da bi Šikorski u razgovoru za američki magazin dobrovoljno stao na stolicu, vezao sebi omču oko vrata i čekao samo ko će mu izmaći stolicu ispod nogu.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.10.2014. 08:15
+ DO GODINE U RUSSKOM KIEVU.............BACUSKE +
Utorak 21.10.2014. 08:34
Donald Tusk na to ništa nije rekao. Znao je da ga snimaju", kazao je Šikorski. Pa ako su ga snimali , snimili su i Putina. Zasto nisu ili zasto sada ne objave snimak???? Jeftina propaganda protiv Rusije se nastavlja. Da je ova tvrdnja tačna, izneta bi bila već 2008. godine. NATO-Pakt ni jednu od svojih optužbi protiv Rusije nije dokazao. Sami smo doživeli šta znači nalaziti se na meti zapadne propagandne mašinerije. Histerična Poljska sebe smatra najbližem savezniku SAD-a na Kontinentu. Naravno da oni (Poljaci) imaju svoju računicu sa Ukrajinom a pogotovo sa Rusijom. Ne zaboravimo, da je poljska dijaspora u SAD-u, među njima Zbignjev Bžežinski, lobiraju za okruženje Rusije
Utorak 21.10.2014. 09:48
kao sto vec pisah, poljaci nisu nista drugo nego turci katolicke vere. lazu gde stignu, prevrtljivi, nikakvi to ljudi nisu..... sto se rusa tice, pate radi deve stvari 1. drzali su veliki deo rusije mnogo stoljeca (nesto kao osmanlije nas) 2. rusi su im to naplatili zestoko i prepolovili ih sa nemcima zajedno pri II sv. ratu, teritorijalno kao i ljudski.... poljak ti je takav i za njega vazi uzrecica kao i za nase pokatolicebe hrvate, her i oni su samo pokatoleceni slaveni: boj ga se ne sto je hrabar, nego sto se nicega ne stidi..... sto se njih tice ne brinem se ni delic sekunde, jer su u klestima drzava rusije kao i nemacke i ne znam ko ih vise mrzi od te dve sile.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online