Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.10.2014.
08:31
alo.rs A

Mesto gde deca rastu u mudžahedine

U trenutku kada se međunarodne snage, posle rata koji je trajao više od 10 godina, spremaju za povlačenje iz Avganistana, u pojedinim delovima zemlje talibani i dalje imaju veliki uticaj.

Mališan nema problem sa oružjem i planira da izraste u pravog mudžahedina
 

Novinar dokumentarnog programa “Panorama” na televiziji BBC Nagijeb Haja imao je jedinstvenu priliku da poseti talibansko uporište, udaljeno oko sat vremena vožnje od prestonice.

Dolina Tangi nalazi se 97 kilometara jugozapadno od Kabula, u provinciji Vardak, poprištu nekih od najžešćih borbi između NATO-a i talibana proteklih godina.

Samozvani talibanski vođa u ovoj oblasti Said Rahman, poznat kao Guverner Badri (27), još je kao tinejdžer počeo da se bori protiv međunarodnih snaga predvođenih Amerikom koje su 2001. godine svrgnule talibane s vlasti. On kaže da će nastaviti da se bori sve dok Amerikanci ne napuste zemlju i da želi da proširi islamsku vladavinu na ceo Avganistan.

On tvrdi da talibani ne moraju da “nameću” svoju viziju, mada su mnogi Avganistanci protiv grupe i njenih nasilnih metoda.

- Ovo je muslimanski narod i želi islamsku vladu. Zapadnjaci neće islamsku vladu ovde. Oni koje nas se plaše i koje ubijamo neprijatelji su ove zemlje - kaže Guverner Badri.

Sa vrha brda se vidi baza avganistanske vojske, čiji portparol tvrdi da vojska ima punu kontrolu nad provincijom Vardak. Činjenica je, međutim, da se talibanske snage slobodno kreću u Dolini Tangi, čak i danju. Guverner Badri kaže da avganistanski vojnici retko izlaze, osim u konvojima teško naoružanih vozila.

Talibani prilikom obuke posebnu pažnju posvećuju veronauci
 

Uticaj talibana najviše dolazi do izražaja u školama u Dolini Tangi. Škola “Imam Abu Hanifa” ima oko 50 nastavnika i 1.400 učenika, a talibani su se pobrinuli da se najveća pažnja posveti veronauci. Nastava se odvija prema talibanskom programu, uprkos činjenici da je finansira vlada u Kabulu, a veliki deo sredstava u budžetu za obrazovanje potiče sa Zapada.


U školama u ovoj oblasti nema devojčica, niti je izgradnja ženskih škola u planu, saznaje novinar BBC-ja.

Kada su talibani vladali Avganistanom, šerijat i verski sudovi određivali su stroge i brutalne kazne, a amputacije udova i kamenovanje preljubnika i dalje su uobičajeni u oblastima pod kontrolom talibana.

Ugledavši dečačića kako se igra “kalašnjikovim”, novinar “Panorame” upitao ga je šta će da radi s tom puškom, a mališan je odgovorio: “Ubijaću ljude”. Njegov otac je ponosno dodao da se nada da će mu sin “postati pravi mudžahedin” (sveti ratnik).

Tokom četiri dana provedena s talibanima, Haja je imao priliku da razgovara s ljudima, ali uvek pod budnim okom talibana. Neki su izjavili da su srećni što mogu da se odmore od rata u vreme ofanzive međunarodnih snaga, dok drugi oprezno izražavaju svoj stav.

“Bojimo se obe strane”, kaže muškarac, koji nije želeo da se predstavi. “Niko ovde ne sme da kaže istinu”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online