Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 21.10.2014.
09:42
Srna, Beta A

Moskva: Francuski naftni magnat poginuo u avionskoj nesreći

Predsednik i generalni direktor francuske naftne kompanije "Total" Kristof de Maržeri poginuo je u ponedeljak uveče kada se njegov privatni avion sudario sa vozilom za čišćenje snega na aerodromu Vnukovo kod Moskve, saopštila je kompanija. U nesreći su poginula i sva tri člana posade aviona, svi francuski državljani.

Kristof de Maržeri, predsednik i generalni direktor komapnije "Total"
 

Nesreća se dogodila protekle noći u 23.57, a osim Maržerija poginula su i tri člana posade, svi francuski državljani. Isti izvori navode da je do nesreće došlo u trenutku kada se avion spremao da uzleti u pravcu Pariza.

Formirana specijalna istražna komisija

Ruski Međudržavni avijacijski odbor (MAK), u koji su uključene i bivše sovjetske zemlje, formirao je specijalnu komisiju koja će istražiti avionsku nesreću.
"Međudržavni avijacijski odbor formirao je specijalnu komisiju odmah nakon nesreće i ona je počela sa radom", saošteno je iz Odbora. U saopštenju se navodi da je Odbor pribavio crne kutije iz aviona, koje su prebačene u tehnički istražni centar MAK-a, prenosi RIA "Novosti".

Vozač mašine za čišćenje snijega, u koju je udario privatni avion sa direktorom francuskog "Totala" na aerodromu u Moskvi u teškom je stanju, izjavio je zamenik gradonačelnika Moskve Leonid Pečatnikov.

"Vozačevo stanje i dalje je ozbiljno", rekao je Pečatnikov agenciji RIA "Novosti".
 

Vidljivost u trenutku nesreće bila je oko 350 metara, rekli su zvaničnici aerodroma agenciji TASS, dodajući da je istraga o uzrocima nesreće u toku.

Ruska istraga navela je kao moguće uzroke nesreće "grešku kontrolora leta i delovanje vozača vozila za uklanjanje snega", za koga je ustanovljeno da je bio pod uticajem alkohola. Takođe se navode kao mogući uzroci nesreće loši vremenski uslovi i greška pilota.

Više od 150 spasilaca i 39 specijalnih vozila poslato je na mesto nereće, prema ruskom Ministarstvu za vanredne situacije.

De Mardžeri, 63, poznat kao "Gospodin Brkovi", veći deo karijere proveo je u Totalu, postao direktor 2007. a tom zvanju je dodao zvanje predsednika kompanije 2010. godine.

Prema ruskom dnevniku Vedomosti on se vraćao sa sastanka sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim. Sastanak je, prema navodima lista, bio posvećen stranim investicijama u Rusiji, u trenutku kada američke i evropske sankcije zbog ukrajiunske krize teško pogađaju Moskvu.

Kompanija Total je partner sa ruskom kompanijom Novatek u velikom gasnom projektu Jamal, na severu Rusije.

Oland odao priznanje Maržeriju

Oland je u saopštenju naveo da je sa "nevericom i tugom" saznao o smrti predsednika i generalnog direktora Totala, i ukazao da je on posvetio svoj život razvoju grupe Total koju je podigao na nivo vodećih svetskih kompanija.

"Kristof de Maržeri talentovano je branio izuzetnost i uspeh francuske tehnologije u inostranstvu, imao je velike ambicije za grupu Total", navodi se u tekstu iz francuskog predsedništva.
 

Putin: Izgubili smo prijatelja naše zemlje

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je telegram saučešća svom francuskom kolegi Olandu povodom smrti predsednika "Totala" Kristofa de Maržerija.

"Izgubili smo pravog prijatelja naše zemlje", napisao je Putin u telegramu.

"Taj istaknuti francuski poslovni čovek bio je pokretač više velikih zajedničkih projekata koji su postavili plodne osnove saradnje Rusije i Francuske u oblasti energetike za naredne godine", naveo je Putin i izrazio zaučešće porodici i bližnjima Maržerija. Putin je takođe pozdravio "posvećenost" direktora Totala razvoju francusko-ruskih odnosa.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.10.2014. 18:17
... "grešku kontrolora leta i delovanje vozača vozila za uklanjanje snega", za koga je ustanovljeno da je bio pod uticajem alkohola. "POD UTICAJEM ALKOHOLA" !? DIBIDUS ALKOSI ! -za dorucak , za rucak ,za veceru ...nocu ,danju VODKA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online