Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.10.2014.
03:22
Vesti A

Prevozio oružje za teroriste?

Agim Kruezi (22) iz brizbejnskog Logena, uhapšen prošlog meseca u racijama, suočen je s novim, daleko težim optužbama od regrutovanja ljudi za borbu u Siriji i Iraku. On će odgovarati za pripremu terorističkog čina na australijskom tlu, potvrdila je Australijska federalna policija.

Agim Kruezi optužen da je regrutovao teroriste za borbe u Siriji i Iraku

Kruezi iz Boronija Hajtsa i Omar Šukarijeh (31) iz Kurabaja uhapšeni su u raciji na Islamski centar i više drugih mesta u Logenu.


Kruezija sada očekuju dodatne optužbe uključujući prevoz vatrenog oružja u pripremi za teroristički čin, kao i posedovanje mačeta, noževa, fantomki, vojne opreme i goriva za pripremu terorističkog čina.


Šukarijeh je stariji brat Abu Asme al Australija, za kojem se veruje da je bio prvi bombaš-samoubica stradao u Siriji. Protiv njega su podignute tri optužbe, uključujući sakupljanje para za organizaciju povezanu sa Al Kaidom, zatim za pripremu upada u stranu državu između februara i marta 2014, kao i nezakonito posedovanje hormona rasta.

Prisluškivanje razgovora

Kako mediji saznaju, nove optužbe usledile su po istrazi federalne policije koja je otkrila veze između Kruezija i 22-godišnjeg Omarđana Azarija, optuženog da je naredio odsecanje glave slučajnom prolazniku-inoverniku u Sidneju.
"Kurijer mejl" je u vezi s tim saopštio da se do novih detalja došlo prisluškivanjem telefonskih razgovora u kojima se pominje Kruezi, iako u tim razgovorima on nije učestvovao.
Iz drugih izvora već je potvređeno da je Kruezi navodno stajao iza zavere za teroristički napad u Sidneju i da ga je pre hapšenja samo koji dan razdvajao od tog čina.


S njima je i treći optuženi - Robert Luis Maestrači (32) kojeg vlasti terete da je sakupljao novac koji je mogao da posluži za terorističke operacije u inostranstvu.
Sva trojica bila su izlistana za pretres pre Sudom za prekršaje u Brizbejnu u petak, ali su umesto njih došli njihovi advokati.


Na sudu, tužilac u ime Komonvelta Šejn Hanter zatražio je osam nedelja za pripremu pregleda dokaznog materijala. On je rekao da na tom dokumentu rade federalni policajci koji imaju mnogo obaveza uoči novembarskog samita G20 u Brizbejnu, pa im je potrebno dodatno vreme.


Maestračijev advokat Li Rolason kazao je da se ne protivi ovom zahtevu, ali je advokat Džejms Valas koji zastupa Šukarijeha kazao da se, nažalost, samit G20 koristi kao razlog za odlaganje.

"Moj sin je nevin"

Kruezijev otac Milazim je ranije o optužbama protiv svog sina rekao da su glupe i smešne.
- Moj sin je nevin. On je vernik i ja sam veoma ponosan na njega - izjavio je on brizbejnskom dnevniku.


Valas je naveo da se njegov klijent nalazi u zatvorskoj samici, bez kontakta sa ljudima najveći deo dana. On je nastupio u ime Kruezija, a kao predstavnik njegovih advokata iz Sidneja.


Sudija Džon Mekgrat odobrio je odlaganje pretresa do 19. decembra.

POVEZANE VESTI

Petak 24.10.2014. 04:26
Ok. Kakav sin takav otac. Ali od kad je gorivo dokazni materijal? Ma ko ih .... nek se .... medjusobno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online