Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.10.2014.
14:39
Beta A

Rusija: Ne brinite, priznaćemo izbore u Ukrajini

Rusija je najavila da će priznati rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Ukrajini, zakazanih za 26. oktobra, i nada se da će prevagu u novom sastavu Vrhovne rade imati snage koje se zalažu za političko rešavanje sukoba na Istoku Ukrajine.

U Ukrajini postoje "Partija rata" i "partija mira": Prvi zagovara premijer Arsenij Jacenjuk, drugu predsednik Petro Porošenko
 

Uoči ozbora, šef kremljovske administracije Sergej Ivanov na pitanje novinara da li će Moskva priznati ukarajinske izbore, kratko je odgovorio - "Ne brinite, priznaćemo".

Pošto se izbori u separatističkim delovima, koje podržava Moskva - Luganskoj i Donjeckoj oblasti ne održavaju istovremeno kada i u celoj Ukrajini, već nedelju dana kasnije, Kremlj je stavio do znanja da smatra da predstavljaju pozitivan korak.

Po rečima Ivanova, ti delovi će dobiti svoje legitimne predstavnike koji mogu da vode pregovore sa Kijevom.

I dalje za federalizaciju Ukrajine

Sisojev je rekao da Moskva zvanično ne odstupa od ideje federalizacije Ukrajine, ali stalno stavlja do znanja da njen oblik mora da bude stvar dogovora Kijeva i Istoka, i pri tom ne krije da ima uticaj na Istok.

"Čak i da ne dođe u skorije vreme do nekog političkog sporazuma u samoj Ukrajini, taj sukob će se pretvoriti u zamrznuti, Moskvi takođe odgovara, jer umnogome blokira evroatlantske težnje Kijeva", zaključio je Sisojev.

Urednik spoljnopolitičke rubrike moskovskog dnevnika Komersant Genadij Sisojev smatra da Moskva navija za pobedu umerenih snaga.

"Po moskovskoj proceni u Ukrajini postoje 'partija rata' i 'partija mira'. Prvi blok predvodi premijer Arsenij Jacenjuk, sa svojim Narodnim frontom, a drugi, predsednik Petar Porošenko sa svojim Blokom Petra Porošenko.

Po njegovim rečima, u Moskvi smatraju da ako većinu u Radi budu imale pristalice Porošenka, to daje šansu za nastavak smirivanja situacije na Istoku, i početak političkih pregovora o budućem uređenju Ukrajine. U suprotnom, po ocenama Moskve, sukob je skoro neminovan, dodao je on.

"U ovoj situaciji, nada Moskve može da bude ulazak u Radu velikog broja članova Partije regiona, bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, a koji uglavnom zastupaju interese proruskog Istoka. S obzirom da se polovina Rade formira po proporcionalnom izbornom sistemu, a druga polovina po većinskom, postoji mogućnost da će Partija regiona ući upravo po većinskom sistemu", naveo je Sisojev.

On je ocenio da će sa njima Moskvi biti lakše da sarađuje, tim pre ukoliko u Radi formiraju svoju poslaničku grupu.

POVEZANE VESTI

Subota 25.10.2014. 14:45
Ko se tu brine !? Vi mora da brinete - inace se ne bi javljali ! ("nesto se dogovorili Merkelova i Putin")
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online