Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 26.10.2014.
07:46
O. Ikodinović - Vesti A

Počela je igra bez pravila

Međunarodna zajednica nalazi se na istorijskoj prekretnici, gde se u svetskom poretku menjaju "pravila igre i postoji pretnja igre bez pravila", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći na skupu u Sočiju.

Svet srlja u haos: Predsednik Rusije Vladimir Putin
 

Sistem globalne bezbednosti ozbiljno je oslabljen i nema garancija da je ona u stanju da sačuva svet od potresa, upozorio je Putin, optužujući Vašington za poteze koji su produbili neravnotežu u svetu.


On je istakao da je Hladni rat završen, ali da nije zaključen mir.
- SAD su proglasile sebe probednicima u Hladnom ratu i krenule da prekrajaju svet za sebe - rekao je Putin, ističući da bi u svetskom poretku trebalo da se sprovede "razumna rekonstrukcija".

Kako je Janukovič pobegao

Rusija je pomogla zbačenom predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da pobegne pred nasilnim demonstrantima u februaru, priznao je Vladimir Putin i dodao da je Janukovič bio sklonjen nasilno. Janukovič je pobegao u Rusiju u februaru, nakon protesta, u kojima je stradalo više od 100 ljudi.
- Reći ću veoma otvoreno, pitao je da ga prevezemo u Rusiju, što smo mi i uradili - rekao je ruski predsednik.

Kritikujući političke pozicije SAD, prvi čovek Rusije je rekao da "SAD priznaju legitimnost vlada drugih država u zavisnosti od njihove lojalnosti Vašingtonu".

Jednostrani diktat SAD i nametanje njihovih obrazaca direktno donose suprotni rezultat. Umesto rešavanja konflikta, eskalaciju, umesto suverenih, stabilnih država rastuće prostranstvo haosa, umesto demokratije, podržavaju od neonacista do islamskih radikala.


- SAD nisu izašle na kraj sa unipolarnim svetom, a sada pokušavaju da stvore nešto nalik na kvazibiopolarni sistem, u potrazi za svojim neprijateljem. Ispostavilo se da unipolarni svet nije udoban, i da samoproglašeni svetski lider teško njime upravlja - rekao je Putin.


Ruski lider smatra da se SAD vodeći borbu protiv terorizma na Bliskom istoku, bore protiv rezultata sopstvene politike.


- Zapad je nekoliko puta stao na iste grabulje, sponzorišući islamske ekstremiste - dodao je on.


- Uzgred, ne prestajem da se čudim tome kako naši partneri uvek iznova prave iste greške. Svojevremeno su sponzorisali islamske ekstremističke pokrete radi borbe protiv Sovjetskog Saveza, koji su se kalili u Avganistanu. Od njih su potekli i talibani i Al Kaida - kazao je Putin.

Crno-beli svet

Putin je rekao da je odluku o održavanju referenduma na Krimu, na kom su se u martu ove godine građani izjasnili za istupanje iz Ukrajine i prisajedinjenje Rusiji, doneo legitiman krimski parlament, i istakao da Rusija ima pravo da brani svoje vitalne interese.
- Na Krimu su ljudi održali referendum. Na osnovu tog referenduma Krim je, kao i Kosovo, usvojio deklaraciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji sa molbom za prijem u sastav ruske države - rekao je Putin, izražavajući čuđenje što je u situaciji sa deklaracijom o nezavisnosti Kosova "belo bilo nazvano belim", a u "sličnoj situaciji sa Krimom - crnim". Putin je podsetio, pre svega, na pravo naroda na samoopredeljenje iz Povelje UN.


Ruski predsednik je upozorio da se već danas povećala verovatnoća od čitavog niza nasilnih sukoba, ako ne sa direktnim, onda sa indirektnim učešćem velikih sila.


- Ukrajina je jedan od primera ove vrste sukoba, koji imaju uticaj na svetsku ravnotežu moći, a ja mislim da ona nije poslednja - dodao je Putin.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.10.2014. 08:17
Care reši to na vreme mnogo dobrovoljaca imaš u svetu ako ti ne možeš da pritisnu dugme potopi svu Ameriku na vreme njima nije za vjerovati.
Nedelja 26.10.2014. 08:19
samo pojedini kao nato usraše i veljika amerika to nevide jer su zaslepljeni andjelima(jednom reče Šešelj hrvata malo zagrebeš on je ustaša)
Nedelja 26.10.2014. 10:20
Igra bez pravila nije pocela sad ona traje desetolecima ! Od kad je sveta i veka nikad ovca vuka nije pojela.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online